Cap dubte. L'empresari Bernard Andrighetto és culpable d'assassinar la seva dona disparant-li deu trets amb un revólver i una pistola la nit del 17 d'octubre de 2010 quan la tenia acorralada al lavabo. El tribunal popular que l'ha jutjat va emetre ahir el seu veredicte àmpliament motivat i en què quedava clar que mai s'han cregut la versió del processat segons la qual la seva dona havia ordit un complot amb una tercera persona per "suïcidar-lo" i quedar-se amb la seva herència.

El portaveu del jurat popular va donar lectura del veredicte ahir a la tarda posant de manifest que les proves del crim són incompatibles amb la versió que va oferir l'empresari. El delata la trucada al 112 admetent l'autoria del tiroteig mortal perquè "se me n'ha anat el cap", la declaració del seu fill gran a la policia i el fet que el fill petit el sorprengués amb les pistoles a les mans quan acabava de fulminar la seva mare.

El tribunal popular ha tingut en compte la ingent quantitat de pólvora que hi havia a les mans d'Andrighetto, la més alta que havien vist mai els pertis de balística que van declarar en el judici, i que difícilment podien procedir d'una altra acció que no fos la de disparar intencionadament les armes a una distància d'entre deu i trenta centímetres de la dona acorralada al lavabo. La trajectòria de les bales era precisa. Totes tenien intenció de matar.

La possible presència d'una tercera persona amb qui Andrighetto va assegurar haver forecejat per arrabassar-li la pistola i que hauria ocasionat la mort queda completament descartada per al jurat. No hi ha portes forçades ni empremtes de tercers. Res. Cap evidència.

El jurat tampoc considera que Andrighetto tingués les facultats alterades per haver consumit cocaïna perquè els nivells que presentava eren ínfims. A més, en el veredicte s'oposa que se li pugui suspendre la sentència ni que se li ofereixi la possibilitat d'indult.

La duresa del veredicte ha permès al fiscal, Víctor Pillado, mantenir la petició de pena en 21 anys de presó -19 per l'assassinat i 2 per la tinença il·lícita d'armes- per aquest "fet menyspreable i detestable" i el "menyspreu cap a la víctima" que ha tingut l'acusat durant tot el judici. Ha demanat també que s'obri causa contra els dos fills d'Andrighetto, l'actual parella i un altre testimoni per haver mentit en el judici buscant l'absolució de l'empresari. L'acusació particular s'hi ha aderit íntegrament.

La defensa, Wenceslao Tarragó, no ha tingut més remei que sol·licitar la mínima pena -15 anys per assassinat i un per la tinença.