Novetat horària a la processó del Sant Enterrament de Girona, el Divendres Sant (3 d'abril). Aquest any, la sortida des de la Catedral es farà a les nou del vespre, una hora abans del que es feia els anys anteriors. El secretari de la Junta de Confraries de Setmana Santa de Girona, Joan Pujol, va explicar ahir que s'ha pres aquesta decisió arran de les peticions tant dels membres dels passos de la processó com del públic. També pensant en els nens que participen o que segueixen la processó a peu de carrer, que acaben arribant a casa molt tard. La Processó solia acabar, cada any, passades les dotze de la mitjanit.

L'avançament de la sortida de la Process és, per ara, una prova. Tot i això, Joan Pujol va indicar que si comproven que el canvi d'horari és positiu, el mantindran per als propers anys.

Si l'hora de sortida és la principal novetat de la Processó del Sant Enterrament, encara hi ha una altra innovació, en aquest cas just en finalitzar. En concret, la banda de música La Lira de Vilafamés, que cada any és a terres gironines per aquestes dates, tocarà una partida.

Com cada any, es preveu la participació d'uns 1.200 confrares de les diferents confraries de la ciutat: obren els Manaies armats la confraria de Jesús Crucificat i els Nens, amb una nodrida representació d'infants, a continuació la de Sant Honorat, Sant Isidre Llaurador i Sant Galderic, les vestes dels Manaies, la confraria del Silenci, la de la Santa Faç, la de la Passió, la de la Passió i Mort de Nostre Senyor Jesucrist, la de la Puríssima Sang, la del Davallament, la de la Mare de Déu dels Dolors i la del Sant Sepulcre. Les confraries hauran de portar els dotze passos. Com en els darrers anys, també hi haurà el Bisbe de Girona, Francesc Pardo, que portarà la creu Processional d'argent del segle XIV, que forma part del tresor de la catedral de Girona.

La sortida començarà amb el descens a les escales de la Catedral, el pas estret per Sobreportes, la baixada per la pujada de Sant Feliu, i enllaçar amb el carrer Ballesteries, la Cort Reial i Ciutadans per arribar a la plaça del Vi i a continuació seguirà pel carrer Albereda, es voltarà la plaça Catalunya, s'enfilarà fins a la Gran Via de Jaume I per l'avinguda de Sant Francesc i retornarà pel carrer Nou, es creuarà l'Onyar pel pont de Pedra i es buscarà altre cop la Catedral passant per la Rambla Llibertat, Argenteria, Ballesteries, pujada de Sant Feliu i Sobreportes.

D'altra banda, el president de la Junta de Confraries, Miquel Izquierdo, va posar de manifest que enguany la Setmana Santa tindrà molts concerts. La tinent d'alcalde Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, va aprofitar per indicar que amb accions com aquestes volem potenciar Girona com a "districte musical de Catalunya". N'hi haurà un de música sacra el 28 de març; un concert de La passió segons Sant Mateu, de Bach, el 29 de març; el concert de música santa del 30 de març; el concert de música antiga del 2 d'abril; i el tradicional concert de la banda de música La Lira de Vilafamés, el 4 d'abril.

El pregó de l'historiador i exalcalde de Girona Joaquim Nadal donarà el tret de sortida a la Setmana Santa gironina el 26 de març. Prop d'una vintena d'activitats tindran lloc a la ciutat durant uns dies en què, tal com ha explicat la regidora Marta Madrenas, "es vol convidar la gent a visitar la ciutat i a viure les nostres tradicions".

Un pendonista històric

D'altra banda, els Manaies de Girona ja han escollit el pendonista d'aquest any. Es tracta de Josep Oller Mató. La Confraria ho fa com a reconeixement per ser l'únic manaia que continua viu dels 26 que van sortir per primera vegada.

Per la seva avançada edat, 95 anys, el penó es portarà a Casa Carles, on ell hi serà present juntament amb el bisbe de Girona. A més a més estarà acompanyat per tots els pendonistes que ho han estat durant aquests 75 anys o pels seus familiars.