El centre de Girona quedarà envaït per una desfilada de Manaies aquest diumenge. Es tracta d'una desfilada conjunta pels carrers de la ciutat de Girona de tots els grups de manaies, manages, estaferms i romans de les comarques gironines, que formaran una legió batejada com "Vexiliato Gerundensis". Es tracta d'un dels grans actes de celebració del 75è aniversari de la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona, coincidint amb el diumenge de Rams. En total està prevista la presència de 781 components formant un sol maniple, que tindrà una llargada d'uns 600 metres.

La desfilada començarà a les cinc de la tarda des de la rotonda del Rellotge fins a la plaça de Catalunya, on es farà l'acte central davant les autoritats, que estaran alçades en una tribuna, i posteriorment retornaran a la Devesa. Hi haurà armats de tretze poblacions diferents: Amer, Banyoles, Besalú, Bescanó, Blanes, Campdevànol, Camprodon, Figueres, Girona, les Planes, Maçanet de la Selva, Mieres, Sant Hilari Sacalm, i Verges.

Tots els manaies aniran en un sol manípul, dividit en diferents grups, amb una esquadra avançada d'exploradors dels Romans de Blanes. A continuació hi haurà un botzinari d'ordres i un esquadró de cavalleria. Després un esquadró de potentiors, un nou botzinari i una primera banda de música amb una vuitantena de components. Tot seguit hi haurà una primera optiada amb uns 120 manaies i un nou botzinari que precedirà una optiada d'honors composta de banda de música, llancers de Sant Hilari i els estaferms. També hi haurà tots els estendards i optios dels maniples de la desfilada. Després hi haurà una segona optiada amb uns 115 armarts, un altre botzinari, una formació amb un centenar de músics i una tercera optiada amb uns 115 manaies més.

Acte central

L'entrada a la plaça Catalunya es farà per l'avinguda Sant Francesc. La cavalleria farà una volta a la plaça i marxarà fins al carrer Pompeu Fabra, on esperarà per reiniciar la tornada. Mentrestant, les dues bandes i les tres optiades donaran dues voltes a la plaça i un cop quedin formats, els botzinaris de Girona acompanyaran un per un els portants dels estendards de cada maniple fins a la tribuna, a fi de col·locar-los una corbata de record. Allà, les autoritats faran un petit parlament abans que tot el manípul torni cap a la Devesa.

Aprofitant la desfilada, els Manaies de Girona han organitzat un concurs d'Instagram, obert per a tothom que vulgui participar, ho pot fer amb el hastag o etiqueta #DesfiladaManaies.

A banda de la desfilada, el mateix diumenge (19.00 hores) hi haurà concert a l'Auditori Ibercàmara dedicat a la Confraria, amb La Passió segons Sant Mateu de Johann Sebastian Bach.