Simulant romans, amb cuirasses i damunt cavalls, un total de 789 manaies vinguts d'arreu del territori català han desfilat en formació per la ciutat de Girona, coincidit amb el Diumenge de Rams. En total hi ha participat 22 grups: totes les confraries gironines i sis d'arreu de Catalunya. La marxa és un dels actes centrals de les celebracions del 75è aniversari de la Confraria de Manaies de Girona. No es feia una desfilada igual des dels anys 90, quan l'entitat va celebrar 50 anys d'història. L'agrupació de Blanes, a la Selva, ha estat qui ha obert la marxa. Alguns dels seus membres han passejat durant una hora per la ciutat amb més de 30 quilos a sobre, entre l'escut i la cuirassa.

Els manaies, que han sortit des de la Devesa de Girona, han desfilat per alguns dels carrers més cèntrics de la ciutat fins a arribar a la Plaça Catalunya, on els esperaven diverses autoritats com el bisbe de Girona, Francesc Pardo, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, regidors de l'ajuntament gironí o el president de la Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona, Narcís Reixach, entre molts d'altres. "Volíem celebrar amb un acte important aquest fet, per això vam pensar en fer una desfilada d'aquestes característiques perquè la gent ho vegi i conegui aquesta tradició tan gironina", ha explicat Reixach.

En total, hi han participat 789 manaies vinguts de gairebé totes les confraries gironines. L'única que ha fallat ha estat l'agrupació de Llagostera, que aquest diumenge també celebraven el Mercat Romà. Tot i això, fins a la capital gironina s'han desplaçat dos membres en representació de l'agrupació. La marxa també ha comptat amb membres de sis confraries d'arreu de Catalunya. Tots ells han recorregut la ciutat repetint els ritmes i les formacions que realitza habitualment la confraria gironina. Els milers de ciutadans que s'han reunit als carrers de la ciutat també han pogut escoltar els sons de les diverses bandes que, a ritme de timbal, acompanyaven els passos dels participants.

Tota la formació de manaies - dividits en grups i municipis- s'han desplegat al llarg de 600 metres. Un cop han arribat a la Plaça Catalunya, cada cap de colla ha recollit una cinta de record que s'han penjat a les llances. Entre els centenars de ciutadans hi havia gent des de Campdevànol fins a Sant Hilari Sacalm o Blanes, que han volgut acompanyar les seves formacions. En concret, l'agrupació de Blanes ha estat qui ha obert la marxa. Els membres d'aquesta confraria han carregat durant una hora escuts i cuirasses que, en total, pensaven entre 27 i 35 quilos.