L'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Salt han signat un protocol per destinar 2,5 milions d'euros a comprar pisos buits de la població que actualment estan en mans dels bancs com a conseqüència d'un desnonament. Calculen que podran comprar uns cent habitatges, que s'incorporaran a la borsa de lloguer social i seran per a famílies que han perdut el pis perquè no podien pagar la hipoteca. Els diners per comprar els pisos provenen de la partida que l'Estat va transferir arran del conveni signat el 2010 per desenvolupar l'àrea de renovació urbana (ARU). "Era un projecte impossible però hem aconseguit que no es perdin aquests diners", ha afirmat el secretari d'Habitatge, Carles Sala.

Actualment, Salt compta amb 79 pisos destinats a lloguer social. "Incorporar-ne cent més, implicaria més que doblar els que tenim actualment", ha afirmat Sala. L'alcalde de la població, Jaume Torramadé, ha assegurat que a Salt "les necessitats són moltes" i els recursos que fins ara havien arribat eren clarament insuficients. Per això, creu que poder adquirir pisos per cedir-los a famílies vulnerables servirà per pal·liar algunes de les conseqüències més crues de la crisi econòmica: les persones que han estat desnonades i s'han quedat sense sostre.

Amb 2,5 milions d'euros (MEUR) calculen que es podran comprar uns cent pisos que actualment són propietat de bancs per culpa d'un desnonament o d'una dació en pagament. Segons ha explicat el secretari d'Habitatge, aquests pisos se solen vendre per imports molt inferiors al preu de mercat, uns 25 o 30.000 euros, a fons inversors sovint estrangers i que tenen finalitats especulatives. Ara, els bancs tindran l'obligació de comunicar la venda d'aquestes propietats a l'administració, que podrà exercir el dret de tanteig i retracte per quedar-se l'immoble.

Calculen que entre aquest any i el vinent podran comprar el centenar de pisos de Salt, sobretot ubicats al sector centre perquè, segons fixa la normativa, han de ser immobles situat en algun dels 72 municipis que el Govern té assenyalats com els que més necessiten lloguer social, que els pisos es venguin per sota del preu de mercat i que estiguin situats en barris o zones amb risc de degradació de la cohesió social.

Un cop adquirits i adequats els pisos, s'incorporaran a la borsa de lloguer social que gestiona l'Oficina d'Habitatge de Salt. Aleshores, s'adjudicaran preferiblement a famílies de Salt, amb pocs recursos i que hagin patit un desnonament. Torramadé ha explicat que es podrà donar el cas de famílies que han perdut el pis però després hi poden tornar a viure perquè han pogut comprar el seu immoble.

Segons ha detallat Carles Sala, les famílies pagaran de lloguer com a màxim un 30% dels seus ingressos i, si són casos que arriben a través de la mesa d'emergència, traçaran una estratègia amb l'ajuntament per definir com es poden cobrir les necessitats. "No es tracta només de tenir un sostre, també s'han de tenir subministraments i serveis bàsics", ha afirmat Sala.

2,5 milions de l'Àrea de Regeneració Urbana

El Govern, a través de l'Oficina de l'Habitatge, preveu destinar aquest any 8 MEUR a comprar pisos als municipis amb necessitats de lloguers social. "Vam tenir clar que el primer havia de ser Salt", ha afirmat Sala. Els 2,5 milions amb els quals compraran immobles a Salt provenen dels diners que l'Estat va transferir arran del conveni signat l'any 2010 per desenvolupar l'àrea de regeneració urbana (ARU).

El macroprojecte de rehabilitació del centre urbà de Salt estava pensat a 12 anys vista i preveia enderrocar 600 habitatges i rehabilitar-ne 1.200 més amb un cost global de 200 MEUR. "Era un conveni d'impossible compliment", ha afirmat Sala que ha assegurat estar "sorprès" que un acord d'aquestes característiques se signés l'any 2010, en ple embat de la crisi. En la mateixa línia, l'alcalde ha recordat que l'ajuntament havia de posar la seva part dels diners i que són "uns diners que no hi eren ni hi serien".

"Corríem risc de perdre els diners", ha assegurat Torramadé que celebra que, finalment, hagin trobat la manera d'assegurar que la inversió es queda a Salt i es tradueix en un benefici per a la població.