L´alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el president de la Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona, Narcís Reixach, han presidit aquest vespre l´acte d´ofrena d´una escultura que l´entitat ha donat a la ciutat amb motiu del seu 75è aniversari. L´obra, creada per l´escultor gironí Domènec Fita, s´ha ubicat a la nova plaça dels Manaies, que està situada entre la Gran Via de Jaume I i el passatge d´Emili Blanch i Roig, al costat de l´edifici de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. L´escultura es divideix en tres parts: una que representa un manaia; una altra que representa la creus dels improperis, els símbols que senyalen la passió, i una darrera en la qual hi ha una inscripció en què es pot llegir "Confraria Jesús Crucificat. Manaies de Girona. 1751 - 1940 - 1 IV 2015", fent al·lusió a l´any fundacional de la Confraria, a l´any en què es va recuperar la tradició de l´entitat i a la data d´inauguració de la plaça i de l´escultura.

"Ara la ciutat us dedicarà un record permanent i merescut. Heu estat 75 anys al servei de la comunitat", ha remarcat l´alcalde, que ha repetit per tancar la seva intervenció les paraules que Montserrat Aragó, padrina del nou estendard dels Manaies, va pronunciar el 1941: "Girona us restarà agraïda veient que els seus fills no solament saben conservar les seves tradicions sinó també embellir-les i dignificar-les". El president dels Manaies, Narcís Reixach, ha reafirmat el compromís de l´entitat amb la ciutat i ha explicat que la voluntat de la Confraria a l´hora de donar a la ciutat l´escultura és la "d´agrair a la ciutat l´estima manifestada any rere any, quan ens embolcallen amb aplaudiments" pels carrers de Girona.

L´acte ha tingut lloc en el marc de la tradicional desfilada i lliurament del penó que els Manaies de Girona fan cada Dimecres Sant. Enguany, a més, aquest acte estava previst dins de la programació d´activitats per celebrar els 75 anys de la creació de l´entitat gironina.

El maniple i la secció de vestes dels Manaies han sortit avui de les 20 h de l´església de Sant Lluc i han passat per la plaça de Sant Feliu, la baixada de Sant Feliu, el carrer de les Ballesteries, el carrer de la Cort-Reial, la plaça de l´Oli, el carrer dels Ciutadans, la plaça del Vi, la pujada del Pont de Pedra, la rambla de Verdaguer, la plaça de Catalunya, el carrer de Joan Maragall i la Gran Via de Jaume I abans d´arribar a l´espai on s´ha fet l´acte d´ofrena de l´escultura. Després de l´acte, han seguit per Gran Via de Jaume I, la plaça de Catalunya, la rambla de Verdaguer, el pont de Pedra i la plaça del Vi, on, davant de la Casa Carles, han lliurat i beneït el nou penó de la Confraria en presència de tot el maniple i dels expendonistes. Tot seguit han tornat cap a Sant Lluc.

El Ple de l´Ajuntament de Girona va aprovar, en la passada sessió ordinària del 9 de març, posar el nom de plaça dels Manaies en l´espai que s´ha estrenat avui amb l´acte d´ofrena de l´escultura feta per Domènec Fita.