Nova jornada històrica de la confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona. L'entrega del penó es va convertir en un homenatge a Josep Oller Mató, de 96 anys, que va participar en la primera desfilada de l'entitat ara fa 75 anys. L'any 1940 van sortir 26 manaies, en el que es pot considerar l'acte fundacional de la Confraria, dels quals només ell resta viu. Oller va rebre el penó a la Casa Carles del Bisbat, de la plaça del Vi, a tocar de l'Ajuntament. Allà també es van homenatjar una quinzena d'expendonistes que els darrers anys han estat els encarregats de custodiar l'estendard manaia i posteriorment portar-lo durant la Processó del Divendres Sant.

Enguany, a més a més, el penó és nou. Per aquest motiu, la confraria va aprofitar per retre honors a l'anterior estendart pel servei realitzat en el passat, en presència del darrer pendonista, Josep Maria Carmaniu Busó. El Bisbe, Francesc Pardo, va beneir el nou penó des del balcó de la Casa Carles.

L'acte d'entrega havia començat, com sempre, amb una sortida del maniple des de Sant Lluc, el castrum dels Manaies. Després de recórrer diversos carrers del Barri Vell, van aturar-se a la plaça del Vi on els armats van fer dues figures, una roda i una estrella, on els participants es van creuant entre ells. Enguany, entre el públic no es van veure presses per anar a casa ni vianants amb auriculars. A diferència d'altres anys, aquest Dimecres Sant no hi havia partit de Champions League del Barça.

L'acte a la nova plaça

Ja a la Gran Via de Jaume I, el maniple es van aturar a la nova plaça dels Manaies on hi llueix una escultura de Domènec Fita, present a l'indret. En un acte breu, l'alcalde, Carles Puigdemont, va lloar la tasca dels manaies en favors de Girona. "Ara la ciutat us dedica un record permanent i merescut. Heu estat 75 anys al servei de la comunitat", va remarcar l'alcalde, que va insistir en la seva intervenció les paraules que Montserrat Aragó, padrina del nou estendard dels Manaies, va pronunciar el 1941: "Girona us restarà agraïda veient que els seus fills no solament saben conservar les seves tradicions sinó també embellir-les i dignificar-les". El president dels Manaies, Narcís Reixach, va reafirmar el compromís de l'entitat amb la ciutat i va explicar que la voluntat de la Confraria a l'hora de donar a la ciutat l'escultura és la "d'agrair a la ciutat l'estima manifestada any rere any, quan ens embolcallen amb aplaudiment" pels carrers de Girona. La inauguració de la plaça es va fer amb les absències de representants de la CUP i d'ICV. De fet, la plaça i l'escultura han estat envoltades de certa polèmica perquè es considera que se'ls hi ha fet un privilegi i perquè, per alguns, l'entitat té un passat obscur.

Els manaies van retornar a la plaça del Vi, en aquesta ocasió per anar fins a la Casa Carles on es va fer l'esmentada entrega del penó. Normalment, s'entrega a l'habitatge on resideix el pendonista, però aquest any en ser el 75è aniversari i per l'edat d'Oller es va decidir traslladar-ho tot a l'edifici del Bisbat.