09 de abril de 2015
09.04.2015
40 Años
40 Años

La locomotora que ha perdut el seu lloc pel monòlit dels manaies, amagada

És al magatzem de les brigades a l´espera de tornar al seu lloc original, la plaça d´Espanya

10.04.2015 | 14:25
La locomotora ha tornat al magatzem de les brigades municipals, al polígon de Mas Xirgu · Marc Martí

La locomotora del trenet de Sant Feliu de Guíxols de Girona continua les seves estrambòtiques parades en un viatge iniciat l´any 2008 quan va ser retirada dels jardins de la plaça d´Espanya. Allà hi havia restat molts anys, just a la sortida de l´estació de trens. Ara mateix està guardada als magatzems de les brigades municipals al Mas Xirgu, després que hagi estat retirada del passatge d´Emili blanch, ja que al seu costat s´hi ha col·locat la polèmica escultura de la confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona.

La locomotora del trenet va ser retirada de la plaça d´Espanya arran de les obres del TAV l´any 2008. La construcció de l´estació de l´alta velocitat suposava l´enderroc de l´anterior estació d´autobusos, al parc Central i s´havia de construr-ne una de provisional a l´altre costat de vies. En concret a la sortida de l´estació de tren de la Renfe, a la plaça d´Espanya. Així va obligar a talar els arbres dels jardins i a retirar la màquina, que mesos abans havia patit dos incendis. El primer va originar un indigent que intentava escalfar-se i el segon el va generar un home que ja havia cremat un petit tren d'una atracció de la plaça Poeta Marquina i que també va prendre-la amb la locomotora.

La màquina va ser traslladada al dipòsit de les brigades on va estar més de tres anys. Allà, l´Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines va aprofitar per restaurar-la. A més, es va anunciar que al març de l´any 2012 el trenet s'instal·laria a tocar de la Casa de Cultura perquè servís com a element d´entrada cap a l´exposició que es va organitzar per commemorar l´arribada del ferrocarril a Girona, amb motiu dels 150è aniversari. El 3 de març del 1862 s´havia fet la inauguració oficial. La mostra permetia repassar la història del tren a la ciutat de Girona i a la resta de les comarques gironines. Allà s´hi ha estat fins a aquesta Setmana Santa quan la zona s´ha batejat com la plaça dels Manaies i la confraria hi ha col·locat un monòlit, creat per Domènec Fita, que ha cedit a l´Ajuntament. La locomotora ha retornar ara als magatzems de les brigades. Si no se li troba un nou espai, restarà aquí fins que no se la retorni al lloc d´on va sortir, la plaça d´Espanya. Això serà possible quan la Generalitat executi les ­obres de la nova estació d´autobusos sota del parc Central i es recuperi per la ciutat l´espai del davant de l´estació de la Renfe.

La locomotora restaurada data de l'any 1891 i la va construir l'empresa Krauss & Cie A. G. l'any 1891. En el frontal llueix el número 2, que es va adjudicar a la primera sèrie de quatre locomotores de la Companyia del Ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona, una línia oberta el 1892.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit