TAPI CARRERAS | GIRONA Els governs de l'Ajuntament de Girona solen tenir una pedra a la sabata que l'oposició va posant sobre la taula recurrentment per provocar cert desgast. Ara mateix, l'equip de govern de CiU té una mosca collonera en forma allargada i clavada al terra que genera polèmica: el monòlit que li han regalat els Manaies i que s'ha col·locat entre la Generalitat i l'antic edifici d'Hisenda, a tocar de la Gran Via de Jaume I. Una forma constructiva molt similar al que en el seu moment va ser un gra al cul per a l'anterior equip de govern, aleshores tripartit: El fanal de la plaça del Vi que l'Ajuntament va decidir col·locar amb l'oposició d'un dels socis de govern: ICV. Era una estructura que per a molts ni tan sols complia la normativa del Barri Vell pels materials amb què estava feta i perquè estava en un punt de la plaça molest. El nou govern, va decidir retirar-lo.

Ara el monòlit, pagat íntegrament per l'associació, ha causat rebombori pels diferents símbols de tortura que s'hi poden veure, en una creació de l'escultor Domènec Fita. Malgrat una campanya ciutadana per retirar el monument, com en el seu moment n'hi va haver una contra el fanal, l'actual equip de govern ja ha avançat que no pensa retirar l'escultura i ha apel·lat a la llibertat artística i al pes que tenen els Manaies a la ciutat, que enguany celebren el seu 75è aniversari.

No és l'únic gra al cul que estan patint els governants actuals. El "Vol" gastronòmic, vestit com el pont d'Eiffel, ha causat recels entre molts veïns i polítics perquè hi han vist privilegis cap als responsables de la instal·lació a qui se'ls ha permès col·locar l'estructura al voltant del pont de Pedra i les cases de colors de l'Onyar, amb la Catedral i Sant Fèlix com a teló de fons. Es tracta d'un espai on es pot fer un àpat a preu que no està a l'abast de tothom (65 euros) i té una forma que recorda un mòdul prefabricat. S'hi ha d'estar fins al juny. La seva fesomia i ubicació fa pensar precisament, en el que va ser un mal de panxa per al govern tripartit: el Bòlit, primer batejat com el "Niu". Instal·lat sobre l'oficina de turisme de la Rambla, va esdevenir temporalment un taller artístic i va provocar moltes crítiques per la seva situació i pel seu cost, que es va considerar excessiu, ja que provenia de les arques municipals.