Una multitud d'espectadors van participar ahir en la penjada del Tarlà del carrer Argenteria i a la lectura del pregó que l'actriu Cristina Cervià va dedicar a tots els nens i nenes que omplien la part baixa de la Rambla en el primer dissabte de les Festes de Primavera, també davant molts turistes curiosos.

Per fer-ho, l'actriu va treure els seus dots artístics, amb la interpretació d'un pregó que va centrar a explicar -amb l'entonació pròpia de qui explica un conte infantil- la llegenda d'aquest saltimbanqui gironí que fa uns segles va alegrar la vida als ciutadans del carrer Argenteria que van passar quaranta dies i quaranta nits aïllats perquè no contagiessin la pesta a la resta d'habitants de la ciutat.

Aquesta no va ser l'única llegenda que una entregada Cervià va aprofitar per explicar als nombrosos assistents, la majoria famílies amb els nens i nenes, alguns dels quals enfilats a les espatlles dels progenitors per copsar millor la figura del Tarlà, esperant pacient les primeres voltes. La llegenda de la bruixa i la gàrgola de la Catedral, va ser un altre dels episodis relatats. Cervià també va aprofitar per recordar que, aquest any i per primera vegada, el popular personatge de la cultura popular i tradicional de Girona es penjarà també en altres quatre ocasions.

Ara ho farà durant les Festes de Primavera, que acabaran diumenge 26 d'abril. El Tarlà, vestit ara de trapezista, també penjarà del carrer Argenteria per Sant Joan (vestit de pagès), per les Fires de Sant Narcís (vestit de gala) i per Nadal (vestit de patge), amb l'objectiu de donar més protagonisme a un personatge que ahir va delectar els nombrosos infants quan Cervià va acabar el relat i van iniciar les giragonses del Tarlà.

Aquests dies, la rambla de la Llibertat, l'Argenteria, la plaça de la Independència i la plaça dels Jurats seran escenaris principals de les Festes que compten amb una vintena d'activitats i inclouen 22 atraccions a la Copa, aquest cap de setmana i la setmana vinent. Els actes acabaran el 26 d'abril amb una plantada de mulasses per presentar Mula Baba, la mulassa de Girona i on hi haurà també la de Reus i la de Sant Feliu de Pallerols. A més, hi serà present la Poulain de Pesenàs, patrimoni immaterial per la humanitat per la Unesco.