En tornar de l'exili va preferir "viure tranquil a la Via Augusta de Barcelona, abans que patir un mal tanto a la Rambla de Girona", va explicar hir l'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, en referència a l'exbatlle Joaquim de Camps i Arboix (Girona 1894- Barcelona 1975). Nadal va participar en l'acte de presentació de la biografia Joaquim de Camps i Arboix. Un intel·lectual en temps convulsos, obra de l'historiador Giovanni C. Cattini, impulsada per la Fundació Josep Irla. A l'acte també hi van ser l'autor, la candidata d'ERC a Girona, Maria Mercè Roca, el president Fundació Josep Irla, Josep Huguet, i Cristina Alsina, patrona de la Fundació.

El llibre s'endinsa en Camps i Arboix amb documentació extensa personal, amb testimonis orals de familiars i amb textos inèdits que perfilen la seva biografia intel·lectual i política. El descriu com a defensor de posicions reformistes, democràtiques i catalanistes i recorda que va patir la persecussió de la dictadura de Primo de Rivera.

Camps i Arboix va militar a la Lliga i a Acció Catalana Republicana. El 1932, després del fracàsa les eleccions al Parlament, es va afiliar a ERC i va arribar a ser alcalde. Com a alcalde-gestor va proclamar l'Estat Català des del balcó del consistori. Tornaria a assumir l'alcaldia, el 1936, en un altre breu període, després del cop d'estat franquista. El 1939 es va exiliar a França i després a l'Argentina. Va tornar a Catalunya el 1948, i va ser president de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, Econòmics i Socials (1964) i membre de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació (1965). Va publicar multitud d'estudis i llibres de temàtica jurídica, agrària i sobre la història de Catalunya.

Joaquim Nadal també va aprofitar per explicar una anècdota històrica que inclou el mateix alcalde Camps i Arboix i una monja de les Bernardes que li hauria confiat un secret, per mitjà d'una curiosa conversa, que al seu monestir hi havia el "Martirologi" de Poblet. El mateix Nadal però va citar diferents documents que posarien en qüestió aquesta possibilitat.