El memorial en record de l'advocat Sebastià Salellas arriba a la 7a edició i, entre els actes programats, destaca la presentació del llibre 'El franquisme que no marxa' -de Lluc Salellas- que repassa què se n'ha fet dels últims 50 ministres franquistes. L'autor avança que, amb l'arribada de la democràcia, molts van acabar en grans empreses i d'altres van seguir la carrera política. "Cap ni un s'ha penedit del que va fer ", denuncia Salellas. El memorial se centra en reflexionar sobre l'evolució des de l'entrada en vigor de la Constitució el 1978 fins a l'actualitat. També es projectarà un film de Ken Loach sobre un grup d'activistes de l'IRA i hi haurà una conferència de l'escriptor Santiago Alba.

La Fundació Tià Salellas ha organitzat per setè any un cicle d'actes per recordar el llegat de l'advocat desaparegut. Enguany, el memorial se centra en reflexionar sobre l'evolució des de l'establiment de la Constitució del 1978 fins a l'actualitat i s'ha batejat sota el títol 'Ruptura o reforma del 78 a l'actualitat'. "En un moment com el d'ara que sembla que el règim actual s'ha esgotat i cal un canvi ja sigui a nivell estatal o amb la independència de Catalunya creiem oportú reflexionar sobre aquests temes", ha manifestat Lluc Salellas, periodista i fill de l'advocat.

Els organitzadors del memorial han programat quatre actes del 20 al 28 de maig. El primer és la conferència de l'escriptor i pensador Santiago Alba, sota el títol 'Revoltes àrabs: reforma, ruptura o contrareforma'. Alba, que viu a Tunísia, farà una dissertació de com han influït les diferents revoltes de la Primavera Àrab en el funcionament actual dels països.

El 26 de maig es farà una taula rodona -'Ruptura o reforma, del 78 fins a l'actualitat'-, on participaran Nines Maestro, metgessa i dirigent de Red Roja, i el diputat de la CUP Quim Arrufat. Segons ha explicat Salellas, es tracta que cadascú expliqui la seva visió de canvi, Arrufat des d'una opció que passa per la independència de Catalunya, i Maestro des d'una òptima estatal. "Serà l'oportunitat de veure quins punts en comú i quines divergències hi ha entre una i altra opció", ha assenyalat Salellas.

El mateix dimarts, a les 22h al cinema Truffaut, es projectarà la pel·lícula 'El vent que agita l'ordi' de Ken Loach. El film explica la història d'un petit grup d'activistes de l'IRA i, en particular de dos germans, Damien i Teddy O'Donovan que en principi estan units contra l'ocupant britànic i que trenquen després.

Una investigació sobre els últims ministres franquistes

El darrer acte, el dijous 28 de maig a la biblioteca Carles Rahola, hi haurà la presentació d'un llibre de Lluc Salellas que repassa què se n'ha fet dels darrers 50 ministres de Franco. La investigació, que es presenta per primera vegada coincidint amb el memorial, detalla les trajectòries d'aquests personatges -i d'altres personalitats influents de l'època a Catalunya, tot i no ser ministres- i demostra que molts van acabar en grans empreses de sectors estratègics o van fer carrera política a partits com UCD, Alianza Popular i, posteriorment, al PP.

Salellas ha avançat alguns detalls de la investigació i ha detallat que encara hi ha alguns exministres que continuen vius i actius, com el cas de Fernando Suárez León, que va arribar a ser vicepresident del Parlament Europeu. "La conclusió del llibre és que les elits no han canviat i molts dels cognoms de l'època franquista es mantenen encara en política, ja sigui a la dreta o a l'esquerra", ha explicat Salellas, que destaca que cap d'ells s'ha penedit públicament de la seva participació en la dictadura.