Representants de la CEOE, Cambra de Comerç d'Espanya i les fundacions Princesa de Girona (FPdGi) i Bertelsmann van presentar ahir als Reis la seva Aliança per a la Formació Professional Dual, amb la qual volen fomentar a l'Estat aquest model d'aprenentatge per reduir l'elevada taxa d'atur juvenil.

El president de la FPdGi, Antoni Esteve, i el vicepresident de la Fundació Bertelsmann, Francisco Belil, figuraven entre els que van acudir al Palau de la Zarzuela per exposar a Felip i Letizia el que consideren "una iniciativa pionera per a la millora del ocupació juvenil", a través d'un model que forma a l'alumne "en alternança entre el centre educatiu i l'empresa". Entre els presents també hi havia la directora general de la Fundació, Mònica Margarit, i el director general tècnic, Salvador Maneu.

Les quatre institucions promotores de l'aliança impulsen la cooperació entre centres acadèmics i empreses per consolidar un model de FP dual de qualitat, similar a l'alemany però adaptat al context espanyol, que freni els desequilibris entre les necessitats del mercat laboral i l'oferta formativa i redueixi així l'elevada taxa d'atur juvenil, "molt superior a la mitjana europea".

Prestigiar la formació professional és per tant un dels reptes que afronta aquesta nova aliança, concebuda com una xarxa estatal d'institucions i empreses que proporcionarà assessoria tècnica per a la implantació de projectes de FP dual i oferirà a les pimes suport perquè es puguin sumar al sistema amb garanties d'èxit.

A més de les quatre entitats promotores, van participar en aquesta audiència representants del Comitè Executiu de l'aliança, del qual formen part grups com Repsol, Meliá, Acciona, Agbar, Nestlé, Bosch, la Caixa i Frit Ravich.

Juntament amb l'assessorament, l'Aliança també té prevista la creació de grups de treball que generin coneixement en àmbits estratègics en el desenvolupament de la FP dual. Els resultats d'aquestes comissions seran fonamentals per confeccionar i millorar el sistema de FP dual a l'Estat. Finalment, també es té en compte l'organització de diverses trobades entre els membres de la xarxa amb la finalitat d'intercanviar experiències i millorar les pràctiques tant de les institucions com de les empreses membres de l'aliança.