El passat mes d'abril es va cloure el procés participatiu del Pla Especial de la Devesa, en el qual a través de qüestionaris, de blocs participatius, carpes informatives, exposicions a centres cívics i locals socials, sessions informatives als barris, activitats a les escoles i instituts es va donar la possibilitat als ciutadans de dir-hi la seva. Però malgrat tots els mitjans posats a disposició, la participació va ser minsa, com si un projecte sobre un espai com és la Devesa no interessés gaire els gironins o també pot ser que els ciutadans al no estar acostumats a ser consultats perquè donin idees, ja donen per fet que tot ja està decidit i per més que aportin ningú els farà cas, i per tant no hi participen.

Val a dir, que aquesta darrera possibilitat existeix, però això no vol dir que s'hagi de tirar la tovallola. La presumpció d'innocència ha de prevaldre. I per tant quan ens demanen el nostre parer i que aportem idees sobre el futur d'un espai com és el Parc de la Devesa no hauríem d'haver deixat passar una oportunitat com aquesta, ja que després no s'hi val a dir que sempre es fa el que ells volen.

Aquest procés participatiu, estava tutelat per una Comissió formada per entitats, associacions i col·legis professionals gironins, entre ells el Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, sense cap vinculació a partits polítics, però sí amb la participació, per donar informació, dels tècnics de l'equip redactor. Ha estat l'eina adequada per garantir que les opinions expressades per la ciutadania fossin entregades, sense cap mena de filtre o censura, a l'equip de govern i a l'equip redactor. Ara només resta esperar el retorn de les aportacions fetes, mitjançant la seva incorporació, prèvia valoració i possibilitat d'execució, al Pla especial.

De les respostes i aportacions dels enquestats s'extreu, que la immensa majoria només van a la Devesa de manera ocasional o esporàdica, una mica més de la meitat per Fires i una tercera part van al mercat. La majoria pensen que s'ha d'actuar i millorar els Jardins de la Devesa i el Parc Infantil. En segon lloc que s'ha d'eliminar el mur actual per acostar el Parc al riu, uns altres, millorar les entrades a peu al parc o fer el Camp de Mart un equipament esportiu o adequar l'esplanada de la Copa i el Camp de Mart per fer-hi esdeveniments de gran format, o també mantenir les fileres de plàtans i buidar-ne les illes per poder-hi fer activitats, son propostes fetes. També opinen que els aspectes a millorar de la Devesa actual son la millora de la il·luminació, de l'accessibilitat per a vianants, el mobiliari, els camins de terra, fer més lavabos,etc.

Però s'ha de tenir en compte que la Devesa està catalogada dins de l'inventari de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya dins el subgrup "Jardí Històric", amb una protecció total del Camp de Mart com espai lliure de construccions fixes. El Pla Especial de la Devesa, actual, planteja, a través d'un estudi previ, reforçar l'estructura del parc d'acord amb el projecte històric: Mantenint i potenciant els plàtans dels passeigs que conformen les sis illes. Rehabilitant integralment els jardins de la Devesa, repensant-ne la forma i el contingut. Recuperant el Camp de Mart original, com a gran esplanada verda amb un perímetre arbrat. Realitzant un buidatge progressiu dels arbres centrals de les illes. Urbanitzant els passeigs centrals, preservant la zona de protecció dels arbres, i adaptant possibles usos a aquests nous àmbits.El Pla de la Devesa també planteja prohibir l'aparcament al Parc i restringir l'accés rodat a només els serveis de manteniment i emergències i als vehicles d'accessibilitat limitada. El 40% dels enquestats diuen que s'ha d'actuar prioritàriament sobre els elements patrimonials, el 35% a l'obertura al Ter, i el 25% sobre l'accessibilitat i mobilitat. Actuar sobre l'accessibilitat vol dir pensar en fer zones d'aparcament alternatives, doncs s'ha de garantir la possibilitat d'accedir fins a les rodalies del Parc en cotxe, per tal de potenciar-ne el seu ús. A més de millorar els passejos, camins i carrers interiors i les connexions amb la ciutat, per a vianants.

Actuar a l'obertura del Ter, crea un munt de possibilitats com fer-hi embarcadors ecològics, miradors de fauna, esports fluvials, establiments de refrescos i menjars (els populars xiringuitos), etc., que poden aportar vida i color al parc. Actuar sobre els elements patrimonials ha de permetre recuperar i millorar els jardins, els jocs infantils, els edificis emblemàtics, coms la Rosaleda, el mobiliari urbà, la il·luminació, els lavabos, les illes arbrades per fer-hi activitats, l'espai de la Copa, etc.Les activitats a desenvolupar a l'enquesta queden bastant clares: passejar-hi les persones, espais infantils, fer esport, esdeveniments de tota mena que siguin respectuosos amb el parc, continuar amb les Fires, l'exposició Firal de Mostres, i les barraques. La ciutadania ha parlat i dit el que en pensava, ara toca a l'equip redactor del Pla, fer la feina, i que el nou consistori ho porti a terme. És un projecte de la Girona del futur, els gironins hem viscut d'esquena al parc de la Devesa ara toca viure'l de cara.