L'Associació d'Hostaleria de Girona i els Naturalistes han sumat esforços per organitzar el primer curs de prevenció, conscienciació i sensibilització sobre el malbaratament alimentari en l'àmbit de la restauració. El projecte, inèdit, està pensat per a professionals d'aquest sector, des dels càtering fins als petits o grans restaurants. S'emmarca dins la campanya 'El valor dels aliments' i donarà claus i consells perquè els experts puguin aprofitar totes les part de productes com el peix, fer una petita auditoria, organitzar bé el rebost o decidir la quantitat exacta que cal posar al plat. Alerten que cada any els restaurants perden 3.000 euros llançant aliments que podrien reutilitzar.

El curs s'emmarca dins la campanya 'El valor dels aliments' que realitza l'Associació de Naturalistes de Girona conjuntament amb la Fundació ENT i l'associació Espai Amibiental. Segons les xifres aportades per l'entitat ecologista gironina, cada any a l'Estat espanyol es llancen 63.000 tones d'aliments, que suposen uns 225 MEUR. El malbaratament alimentari es troba en molts punts de la cadena però una gran part, un 16% fa referència als serveis de restauració. Des de l'entitat assenyalen que cada any els restaurants perden 3.000 euros per aquesta causa.

Per tot això, han decidit tirar endavant un curs inèdit dedicat a professionals de la restauració per combatre el malbaratament alimentari. La iniciativa consta de quatre sessions teòriques i pràctiques de 90 minuts cada una. Les places són limitades i cal reserva. Un grup d'experts, cuiners i biòlegs seran els encarregats d'impartir les sessions. D'una banda el tècnic de l'Oficina de Medi Ambient de la UAB, Paco Muñoz, detallarà les xifres, causes i conseqüències del malbaratament a Catalunya. Un estudi d'aquest expert assegura que cada ciutadà català desaprofitar 35 quilos d'aliments a l'any.

La segona sessió estarà dedicada més a la confecció de menús i com la gestió de les comandes, la previsió dels menús i una bona organització als rebosts dels restaurants pot ajudar a reduir aquesta problemàtica. La tercera classe que es realitzarà el 22 de juny al centre cívic del barri Vell mostrarà eines de control i exemples actuals que permeten millorar l'aprofitament de descarts i ho deriven a causes socials. Per últim, la última sessió girarà al voltant del peix i és una demanda que han realitzat específicament des de l'Associació d'Hostaleria de la ciutat. Durant una hora i mitja - de la mà d'un biòleg marí i un cuiner- els assistents podran descobrir diverses espècies de peixos poc conegudes, les seves parts, com es poden aprofitar cada una de les parts de l'animal.

"Els ajudarem a fer una petita auditoria per saber on llancen els diners, on està l'error, aprofundirem en els rebosts, el sistema d'etiquetatge o la quantitat que cal posar al plat perquè el comensal quedi satisfet i no es llanci menjar", detalla la coordinadora de la campanya i tècnica de l'Associació de Naturalistes de Girona, Mireia Mena.

Des de l'entitat gironina subratllen que el curs té com objectiu "sensibilitzar i conscienciar" sobre el cost ambiental, econòmic i social que suposa el malbaratament alimentari. "Intentem donar una visió general. La tria d'un menú ja determina més o menys el grau de malbaratament alimentari que hi haurà. Cal tenir en compte el comerç de proximitat, de temporada, més ecològic; són algunes opcions", afegeix.

A part d'aquest curs, la campanya compta amb altres activitats com 'L'espigolada' on els activistes i voluntaris es desplaçaran fins a un camp per collir tot allò que els pagesos deixen a terra perquè no té valor comercial. A més, Mena assegura que estan estudiant crear una xarxa estable d'aprofitament a la ciutat de Girona per reduir al màxim possible el malbaratament alimentari que hi ha a la ciutat. "Seria meravellós aconseguir que a Girona ningú llancés menjar", conclou.