La CUP de Girona proposarà a tots els regidors que signin un codi ètic per comprometre's, per exemple, a no acumular càrrecs i tampoc superar els dos mandats al consistori. De fet, la candidatura ja disposa d'un codi en aquesta línia que properament faran arribar a tots els grups perquè sigui "el document de base". La CUP ha convocat una assemblea oberta el proper 11 de juny on decidiran què voten en el ple d'investidura de l'alcalde. Carles Puigdemont (CiU) ja ha dit que vol governar en minoria però amb acord estables. Des de la CUP tenen pendent reunir-s'hi però ja avancen que veuen possible arribar a "acords puntuals" però no a aliances estables perquè no comparteixen el model de ciutat.

Un total de 5.425 gironins van votar la CUP-Crida per Girona a les eleccions del 24 de maig i això els ha donat quatre regidors. La candidatura ha millorat substancialment els resultats del 2011, quan van obtenir 2.981 vots i van passar, pel pèls, de dos a tres regidors. Per això, fan una valoració molt positiva dels resultats i es comprometen a treballar per construir un "model alternatiu de ciutat" des de l'oposició i tenint molt en compte els barris.

El proper 13 de juny es constitueixen els ajuntaments i a Girona Carles Puigdemont (CiU) vol tornar a ser alcalde en minoria però amb acords estables per poder tirar endavant alguns projectes clau. Per aconseguir-ho, haurà de guanyar-se la complicitat d'alguna o algunes forces perquè l'investeixin alcalde si vol evitar anar a una segona ronda.

La CUP ha convocat una assemblea oberta el proper 11 de juny per decidir conjuntament quina posició prenen al ple. La portaveu, Laia Pèlach, va explicar que tenen pendent una reunió amb l'alcalde però ja avança que la seva intenció no és facilitar la investidura de Puigdemont. Des de la CUP veuen probables alguns "acords puntuals" amb els nacionalistes (al darrer mandat, per exemple, han treballat conjuntament el projecte de l'antic cinema Modern) però no pactes estables perquè consideren que els seus models de ciutat estan molt allunyats.

Compromís ètic

D'altra banda, la CUP arriba a l'ajuntament amb algunes propostes sota el braç. Una d'elles, segons ha exposat el regidor Lluc Salellas, és que tots els regidors signin un codi ètic com ja han fet els integrants de la candidatura.

Per això, la CUP farà arribar a tots els grups municipals el seu codi ètic per tal que serveixi de document de base per treballar en el redactat definitiu. Segons avança Salellas, la voluntat de la CUP és que alguns dels punts del codi es mantinguin inamovibles, com és el fet que els regidors no acumulin càrrecs. Aquest punt està pensat especialment per evitar situacions com la del mateix Puigdemont, que és alcalde i diputat al Parlament. També demanen un compromís perquè no superin els dos mandats i també un compromís en favor de l'economia ètica i sostenible.

A més, la CUP també vol treballar de la mà dels barris i, per això, es proposa celebrar fins a nou assemblees de barri per copsar què necessiten els veïns. També volen teixir una xarxa ciutadans per tal que a cada zona de la ciutat hi hagi un grup de ciutadans que canalitzi les demandes dels veïns més enllà de la presència dels regidors. "Es tracta de crear com petites CUP de barri", va explicar Lluc Salellas.