El Col·legi de Metges de Girona (COMG) alerta de l'increment "preocupant" del moviment antivacunació i llança un missatge sobre la importància de complir el calendari de vacunes. Arran del cas de diftèria detectat a Olot en un nen que no estava vacunat per decisió paterna, el COMG exposa que la majoria de reaccions adverses a vacunes són "lleus" i que els estudis que les relaciona amb la mort sobtada, l'autisme i la colitis ulcerosa "no s'han demostrat científicament". Per als metges, la manera de frenar malalties com la diftèria és aconseguir que més del 85-90% de la població estigui vacunada i alerten que baixar la cobertura pot suposar la reaparició d'infeccions quasi desaparegudes en l'actualitat.

Després de la detecció d'un un cas de diftèria en un nen de 6 anys no vacunat, el COMG ha emès un comunicat on recorden la importància de seguir el calendari de vacunació. L'ens que aplega els metges gironins assegura que gràcies a la millora de les condicions higièniques i a la vacunació generalitzada de la població, la diftèria és actualment una malaltia molt poc freqüent en els països desenvolupats.

"La forma més efectiva d'evitar la malaltia és mantenir un elevat nivell de vacunació en la població", exposa el COMG, que apunta que a Catalunya no s'havia detectat cap cas de diftèria des de l'any 1983 i a l'estat espanyol des del 1987.

Arrel d'aquest cas, els metges indiquen que s'ha reobert un debat social sobre les vacunes. "Sabem que hi ha un grup de població que no està vacunada per diversos motius", exposen. Els motius de la no vacunació es poden deure a diferents causes, com al·lèrgia, contraindicació per patir algun problema de salut o, en el cas d'alguns infants, per decisió paterna. El COMG no aposta per la obligatorietat vacunal, perquè creuen que "més val convèncer que vèncer".

Tot i això, sí que alerten que en els últims anys "ha crescut un moviment antivacunació preocupant". "És preocupant perquè fins ara en molts casos aquest grup no vacunat quedava protegit pel que s'anomena immunitat de grup però si baixem aquestes cobertures de la població o bé s'agrupen comunitats de no vacunats, podrien reaparèixer determinades infeccions, pràcticament desaparegudes del nostre entorn en l'actualitat", alerta el COMG.

Els metges recorden que a les comarques gironines hi ha unes "bones cobertures vacunals", però també apunten que cal que la població segueixi mantenint el carnet vacunal al dia i que les famílies amb infants "prenguin consciència de la importància que té el fet de vacunar el seu fill, no tan sols per a ell i la seva família, sinó per a la població i la comunitat que l'envolta".

Des del Col·legi oficial de Metges de Girona recomanen que se segueixin els consells dels metges en cada cas particular, es recomana revisió periòdica dels carnets vacunals (en molts casos oblidats) i, finalment, demanen als pares de nens no vacunats perquè facin novament una reflexió sobre la seva decisió. "Els animem a que parlin amb el seu pediatre del centre de salut per iniciar les pautes vacunals, sigui quina sigui l'edat del nen. Més val tard que mai", afirmen.

"Deixem una cosa ben clara: les vacunes són necessàries i el risc de no vacunar és major que el risc de vacunar", conclou el COMG.