Girona no és l'única ciutat de l'Estat espanyol que no cobrarà taxes per al rodatge de la sèrie Joc de Trons. Sevilla, Còrdova i Osuna, que ja han estat escenari d'alguns capítols de la sèrie nord-americana, tampoc van cobrar cap taxa a la productora. En tots els casos, van considerar que els beneficis que se'n traurien en forma de promoció valien més la pena que el que poguessin recaptar amb taxes.

Sevilla ha estat, fins ara, el principal escenari de Joc de Trons a l'Estat espanyol, ja que la sèrie va rodar part de la cinquena temporada a l'Alcázar i les seves rodalies. L'Ajuntament andalús ha explicat que no se'ls va cobrar cap taxa, ni per tallar la via pública ni per utilitzar l'Alcázar com a plató. "Es va considerar que, en ser una sèrie de ressò internacional, repercutiria favorablement en el turisme de la ciutat", assenyalen fonts municipals. Per això, es va aprovar l'excempció de taxes per al rodatge, una figura prevista en una ordenança municipal. "Es pot fer si els beneficis poden ser palpables i té un impacte econòmic, dues condicions que Joc de Trons complia perfectament", afirmen des del consistori.

A la ciutat de Còrdova també van decidir que els productors de Joc de Trons no haurien de passar per caixa. Segons indiquen des de la Film Office de la ciutat, a Còrdova no solen acollir grans rodatges (en la majoria de casos s'hi roden documentals), de manera que una gravació d'aquestes característiques es va veure com una gran oportunitat promocional. "Es va valorar la repercussió que tindria, que és molt més que la quantitat ínfima que s'hagués pogut recaptar a través de taxes", afirmen.

Cal tenir en compte, a més, que a la capital cordovesa el rodatge només va durar un matí i ni tan sols es va haver de tallar completament la via pública, sinó que es van fer talls intermitents i es va donar pas alternatiu als vehicles. "Potser, si hagués estat un rodatge que durés molt de temps, s'hauria plantejat diferent, però com que no era el cas, es va decidir no cobrar res", indiquen des de la Film Office.

Finalment, la localitat d'Osuna -un poble de 17.000 habitants a la província de Sevilla- també va declinar cobrar taxes a la superproducció nord-americana. En aquest cas, el rodatge es va allargar dues setmanes, durant les quals -asseguren des de l'Ajuntament- es van donar totes les facilitats possibles a l'equip de rodatge. En aquest cas, els membres de la producció no van ocupar la via pública, tot i que sí que van fer servir la plaça de toros, el poliesportiu i el recinte firal, on van tenir lloc els càstings i es va instal·lar el càtering.

En el cas de Girona, l'alcalde en funcions, Carles Puigdemont, ha decidit continuar amb l'estela de les seves predecessores i ja ha anunciat que no cobrarà taxes per les tres setmanes de rodatge de Joc de Trons a la ciutat: ni per a l'ocupació de la via pública que puguin necessitar (que encara està per determinar) ni per l'ús d'equipaments com el Palau de Congressos o el Palau de Fires. Això sí, se signarà un conveni que permetrà a la ciutat tenir gratuïtament les imatges de les escenes que es gravin a Girona per tal de poder-les utilitzar amb finalitats promocionals.