L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dilluns una treballadora d'una immobiliària situada al carrer Riu Güell de Girona acusada d'estafar 65.078,38 euros a l'empresa falsificant xecs. Segons la fiscal, Matilde G. R. treballava com a administrativa amb funcions de comptable i, entre els mesos de setembre i desembre del 2010, va omplir un total de 28 xecs al portador, hi va estampar el segell de la mercantil i va imitar la signatura de l'administrador. Després, ella mateixa els hauria anat a cobrar a diverses sucursals d'entitats bancàries. L'acusada, que s'enfronta a 4 anys de presó i a una multa de 2.700 euros, assegura que va fer sempre el que li manava el seu cap i que "mai" s'ha quedat diners.

La fiscal acusa Matilde G. R. d'un delicte continuat de falsedat en document mercantil en concurs amb un delicte continuat d'estafa i d'una falta de furt. Demana que la condemnin a 4 anys i de presó, a pagar una multa de 2.700 euros i a una localització permanent de nou dies. L'acusació particular eleva la petició a 4 anys i 6 mesos de presó i una multa de 1.620 euros. La defensa, en canvi, demana l'absolució.

Segons les acusacions, Matilde G. R. va falsificar diversos xecs de l'empresa on treballava. La fiscalia sosté que va aprofitar que estava empleada com a administrativa però s'encarregava de part de la comptabilitat de empresa. Així, tenia accés als talonaris de xecs, al segell de la mercantil i també sabia com era la signatura de l'administrador únic de l'empresa.

"Va fer seus el xecs, els va omplir al portador, va estampar el segell de la mercantil, va fer una firma imitant la rúbrica de l'administrador i els va presentar per cobrar-los a les entitats bancàries", sosté l'acusació pública. Segons la fiscal, va utilitzar aquest sistema per cobrar de forma fraudulenta un total de 28 xecs i "es va fer seva" una suma total de 65.078,38 euros.

Seguia ordres

El cas es va destapar arran d'una denúncia que va fer l'administrador de l'empresa el març del 2011. Segons assegura, arran de liquidar l'oficina que l'empresa 'Promocions Gironès S. L. Unipersonal Cala Blanca' tenia a Girona es van adonar dels xecs cobrats i que faltaven diners. "L'única que ho podia haver fet era ella", ha afirmat l'administrador.

L'acusada ho nega rotundament i assegura que sempre va actuar seguint ordres del seu cap, que no era l'administrador -que vivia a Barcelona i baixava una o dues vegades a la setmana a Girona- sinó el director de l'oficina del carrer Riu Güell.

La dona ha detallat que tant ella, com una altra administrativa de l'oficina com el director solien omplir els xecs i els pagarés. Aleshores, els guardaven en una carpeta perquè els signés l'administrador quan anava a l'oficina. Un cop signats, ella els anava a cobrar. "Reconec que n'he omplert i n'he anat a cobrar, però mai m'he quedat diners, en els onze anys que he treballat a l'empresa", ha explicat.

L'acusada no s'explica per què l'acusen a ella i apunta que pot ser per cobrir que, amb algunes operacions en B dirigides pels responsables de l'empresa, desquadraven la caixa. Segons Matilde G. R., l'empresa tenia diners en brut i, quan necessitaven efectiu per a la compraventa de solars, solien fer servir aquest sistema: treure quantitats de diners en diversos xecs al portador i després no reflectir-ho a la comptabilitat.

Al judici també hi ha hagut perits cal·ligràfics que, tot i arribar a conclusions diferents, sí que tots dos creuen que les signatures dels xecs estan falsificades i no les va fer l'administrador però tampoc poden concloure que les rúbriques imitades siguin de l'acusada. El judici ha quedat vist per a sentència.