Estudiants de l'assignatura d'Elasticitat i Resistència dels Materials del Grau de Mecatrònica de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han dissenyat un pont per substituir el de les Peixateries Velles de Girona, que travessa el riu Onyar amb una estructura metàl·lica molt característica.

La iniciativa, que s'emmarca en una activitat de classe, s'ha concretat en diverses maquetes dissenyades pels alumnes. Cadascuna de les reproduccions representa el pont alternatiu, que s'ha adaptat estèticament a l'entorn i està preparat per suportar una càrrega d'almenys 5 kn per metre quadrat. Les maquetes estan fetes amb dos tipus de materials: pal de polo i fullola, i s'han dissenyat sobre una escala d'1/25.

Les reproduccions s'exposen al vestíbul de la Facultat de Ciències i Tecnologia (UST) de la UVic-UCC i es poden visitar durant tot el dia. Avui, a un quart de cinc de la tarda, al pati central de la facultat, tindrà lloc l'activitat final del projecte. S'aplicarà una força d'uns 80 quilos a cada pont, el pes màxim que haurien de ser capaços de suportar. L'objectiu és comprovar la resistència de les maquetes i així acabar d'avaluar la tasca dels alumnes.

La intenció de l'assignatura ha estat aplicar els coneixements adquirits a l'assignatura, la pràctica consisteix a dissenyar, calcular i construir un model a escala d'un pont en gelosia per a vianants. El pont havia de representar una substitució de l'actual pont de les Peixateries Velles de Girona construït per l'empresa Eiffel et Cie. de París i basat en dos projectes pràcticament iguals, un de 1862 de l'enginyer Bergué i un altre de 1876 de l'enginyer d'Almeda. El nou disseny havia de prescindir del recolzament sobre el pilar central.

A banda de la maqueta, els estudiants han de presentar diferents plànols i una fotografia del pont sobre fons blanc -a fi de situar-lo sobre la imatge de la ciutat de Girona per avaluar el seu impacte estètic.