Les famílies que han tornat a ocupar el bloc de Salt tenen fins al 25 de juny per marxar voluntàriament o els desallotjaran per la força. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Girona Salt, així mateix, ha entrat un escrit al Jutjat d'Instrucció número 3 en què demanen que s'ajorni aquest termini, tot exposant que les persones que viuen a l'edifici -18 adults i 24 nens- estan en una situació "de vulnerabilitat extrema". "Pensem que el jutge, quan conegui la situació amb detall, farà un pas enrere perquè és una qüestió de drets humans bàsics", va afirmar ahir la portaveu de la Plataforma, Marta Afuera. La PAH demana assistència jurídica gratuïta per poder paralitzar el procés i assegura que aquestes famílies no tenen cap altre lloc on anar.

Una ordre de desallotjament torna a pesar sobre el bloc de Salt que la PAH va ocupar per segona vegada el 22 de maig. El Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona dóna un termini a les famílies que viuen a l'edifici perquè abandonin voluntàriament l'immoble. Si no ho fan, els desallotjaran forçosament. Les 14 famílies -formades per 18 adults i 24 menors d'edat- tenen fins al dia 25 de juny al matí per recollir i marxar.

La portaveu de la PAH Girona Salt, Marta Afuera, ja ha avançat que no ho faran perquè són famílies en una situació de "vulnerabilitat extrema", moltes sense cap tipus d'ingrés i que no tenen cap altre lloc on anar. "Abans d'alliberar de nou el bloc de la Sareb, vivien fins a cinc persones en una sola habitació, sense subministraments i sense menjar", va explicar Afuera.

Per guanyar temps i intentar evitar que el desallotjament s'executi, tots i cadascun dels adults que viuen al bloc han entrat un escrit al jutjat en què alerten que hi ha obert un procediment judicial contra ells com a ocupants de l'edifici però que no tenen recursos econòmics per lidiar. "Presentem una sol·licitud d'assistència gratuïta perquè no tenim diners per pagar un procediment i s'han de poder defensar amb totes les garanties", afirma la portaveu. "El tràmit processal pel qual m'emplaça el jutjat ha de realitzar-se necessàriament per mitjà d'advocat i procurador, per la qual cosa, per evitar la indefensió que podria provocar-me la preclusió d'aquest tràmit, resulta convenient la suspensió del termini indiciat, fins que recaigui la resolució sobre el reconeixement o denegació del meu dret o es produeixi una designació provisional d'advocat i procurador", exposa la PAH a l'escrit.

Afuera espera que, d'acord amb l'escrit, el jutjat suspengui el procés i que tinguin marge per aconseguir una negociació per trobar un habitatge digne per a les famílies que viuen al bloc. La PAH sosté que quan el jutge conegui la situació econòmica i familiar de les famílies "farà un pas enrere" i deixarà temps per trobar una sortida pactada. En paral·lel, la PAH s'ha posat en contacte amb el nou alcalde de Salt, Jordi Viñas, amb qui mantindran una reunió demà per abordar la situació. "Tenim moltes esperances en l'entrada d'un govern d'esquerres a Salt, segur que trobarem moltes més respostes", conclou Afuera.

Aquesta és la segona vegada que la PAH ocupa el bloc situat al carrer Doctor Castany de Salt, i que és propietat del Sareb. La primera vegada que es va ocupar el bloc va ser durant el 2013, i es va convertir en tot un símbol de la PAH. Va restar ocupat nou mesos i fins i tot es va aconseguir aturar temporalment el seu desnonament gràcies al Tribunal d'Estrasburg. Finalment, la Generalitat va reallotjar totes les famílies en altres vivendes i se'ls va fer fora definitivament.