El Vol Gastronòmic té els dies comptats. L'estructura penjant al riu Onyar, a tocar del pont de Pedra de Girona, que s'ha convertit en un restaurant durant un any, tancarà les portes el 28 de juny. Les reserves per poder menjar en aquest peculiar establiment només permeten escollir, ara per ara, el 26,27 i 28 de juny. Més enllà ja no hi ha cap opció més.

De fet, tant els responsables del Vol Gastronòmic com des de l'Ajuntament s'ha dit i repetit en diferents ocasions que l'estructura només estaria a Girona durant un any. Els responsables de l'establiment sempre han indicat que la idea és que la infraestructura es vagi instal·lant en altres poblacions i que serviria per difondre la cuina de les comarques gironines i la gastronomia catalana. Aquest nou destí és encara un enigma, malgrat que l'estada a Girona està a punt de finalitzar. Els responsables del restaurant han apuntat en diverses ocasions que tenen ofertes de diferents ciutats per acollir el vol, però mai han fet públic quines són aquestes possiblitats.

El Vol va instal·lar-se a finals de juliol de l'any passat i sempre ha estat envoltat de polèmica pels preus del menú i per les facilitats aconseguides per poder col·locar-se en una ubicació privilegiada. Fins i tot, per la seva forma, per alguns poc agraciada. L'estructura pesa 28 tones i fa 20 metres de llarg, dels quals vuit queden suspesos damunt el riu. Els àpats reuneixen un màxim de divuit persones en una sola taula, a 65 euros l'àpat. Els comensals estan en un mòdul rectangular inspirat en el pont de Ferro de Girona, tot recobert de vidre. Concebut i anunciat com una creació "singular", Diari de Girona va revelar que el Vol té un bessó gallec a Santiago de Compostel·la amb un disseny calcat: el bar La Ferradura, al parc al parc de l'Alameda, que va obrir les portes mesos abans.

El projecte gironí va néixer d'una iniciativa 100% privada i amb una inversió inicial d'uns 400.000 euros. La fira internacional de turisme, Fitur, que se celebra a Madrid, va premiar al mes de maig el Vol Gastronòmic com el Millor Producte de Turisme Actiu.

Malgrat que inicialment les reserves havien anat cobrint pràcticament tots els caps de setmana, en els darrers mesos s'ha vist el Vol a les fosques, un sinòmim que ningú havia fet cap reserva. Tot i això, la quantitat de menús servits no s'ha fet pública. En els darrers temps, els responsables de l'establiment s'han apuntat a diversos esdeveniments per fer conèixer el Vol, amb degustacions de diferents productes, esmorzars, menús especials per Temps de Flors o la ?cuina de xefs amb estrella Michelin.