El Monestir de Sant Daniel va aprovar ahir la creació d'una fundació civil per tal de garantir que en el futur continuï essent "un far d'espiritualitat cristiana" a Girona i un espai d'acollida benedictina i habitatge monàstic. En el dia que es complien mil anys justos de la seva fundació, el capítol -format per totes les monges de la comunitat- es va reunir en sessió extraordinària per aprovar per unanimitat la creació de la fundació, que entre els seus patrons tindrà el bisbe de Girona i l'abat de Montserrat. Les monges, a més, en seran patrones fundadores. Tot seguit es va celebrar una eucaristia presidida pel bisbe, Francesc Pardo, i es va oferir un refrigeri als assistents.

L'objectiu de la Fundació és clar: garantir el futur del Monestir durant, almenys, mil anys més. Per això, entre les seves finalitats hi haurà, en primer lloc, la de difondre i promoure els valors i l'espiritualitat benedictina, així com el coneixement i estudi del Monestir, el monaquisme i l'espiritualitat. A nivell de patrimoni, la Fundació es compromet a restaurar, conversar i mantenir el Monestir i tot el seu patrimoni material i immaterial, així com de tots els béns que s'incorporin a la dotació de la fundació.

Vetllar per la qualitat de vida

D'altra banda, la Fundació també haurà de garantir la qualitat de vida de les monges que hi viuen, per tal que puguin acabar els seus dies amb dignitat, acompanyament i, sobretot, mantenint-se fidels al seu vot de permanència al Monestir de Sant Daniel. Per això, entre les finalitats de la nova entitat hi ha la de "garantir el benestar, habitació i qualitat de vida de la comunitat de monges benedictines que actualment hi viuen, tot tenint especial cura pel compliment de les darreres voluntats de cadascuna de les monges que l'integren".

En el cas que la comunitat s'acabi extingint (ja que en aquests moments totes les monges que l'integren són d'edat avançada), la Fundació es compromet a acollir en el si del Monestir una altra comunitat monàstica que desitgi establir-s'hi, especialment si és benedictina i femenina. D'aquesta manera, Sant Daniel podria acollir una altra comunitat "que d'acord amb els signes dels temps i sempre en plena independència de qualsevol altra comunitat o monestir compleixi els requisits per viure al Monestir, amb el vistiplau necessari de l'autoritat eclesiàstica competent".

Finalment, la Fundació també continuarà essent testimoni i espai d'acollida benedictina, d'acord amb l'esperit de la Santa Regla, i col·laborarà amb les autoritats, organismes i organizacions públiques o privades per tal d'aconseguir les seves finalitats.

Llarg procés de reflexió

Per tal de prendre la decisió de crear la Fundació, les monges de la comunitat han seguit un procés de "profundes, pausades, meditades i llargues reflexions internes". També han tingut en compte l'opinió del bisbe Pardo i de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i d'"amics del Monestir coneixedors de diferents disciplines".

Finalment, en l'acta fundacional de la nova entitat la comunitat també assumeix l'efemeritat de l'estada terrenal i recorda que "mil anys de la nostra història són als ulls de Déu com un dia que ja ha passat". Per aquest motiu, creuen que la millor eina per a garantir el futur del Monestir és una Fundació que el vetlli i en tingui cura.