El jove Mohamed El Amrani, guardonat l'any passat amb el premi de la Fundació en la categoria social, va ser ahir el mestre de cerimònies i l'encarregat de conduir l'acte durant tota la jornada. En el moment de l'entrega de premis va cridar sobre l'escenari als Reis, Felip VI i Letizia; el president català, Artur Mas; el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el president de la FPdGI.

D'un a un, van anar entregant els guardons d'enguany. El premi Arts i Lletres per a Olga Felip, el premi Entitat a la Fundació Secretariat Gitano, el premi Recerca Científica a Héctor Colunga, el premi Recerca Científica a Samuel Sánchez i el premi Empresa a Bernat Ollé.

En nom de tots ells, la gironina arquitecta Olga Felip va pronunciar un breu discurs d'agraïment i va expressar el sentiment dels joves.

En primer lloc, va recordar «avui hem fet un pas endavant», però «nosaltres no vam haver de passar una guerra com els nostres avis» o patir amb les «llibertats d'expressió com els nostres pares» sinó que hem estat «formats i ben preparats per una realitat que avui no existeix. Hem nascut professionalment en temps de crisi, incertesa i canvi d'hàbitat natural».

Però «no ens fa por», va dir. «No hem vingut per ser impulsats, som aquí per impulsar», va dir «Tenim moltes ganes d'ajudar a construir el món i les ciutats que imagineu, establir lligams i cultures, per nosaltres, l'acció social, la ciència, l'arquitectura, l'emprenedora», va prosseguir en al·lusió a les categories premiades, «són una forma de veure i conèixer el món, la nostra forma de viure» i «és important enfrontar aquests reptes de manera col·lectiva perquè només si ho fem sumant, com diu l'Hector, i enfoquem les desigualtats» es pot «somiar amb una societat més justa i digna». Com el Secretariat Gitano, va continuar parlant ara de l'altre premiat, que «treballa des de fa més de 30 anys per canviar la mirada social dels gitanos». «Volem que les noves generacions tin-guin una mirada mútua per desfer perjudicis, reconèixer la diversitat com a riquesa».

Tot seguit, va apuntar a l'àrea de Bernat Ollé i la seva recerca i comercialització de descobriments nous, «convençut que emprendre és important per tal que la inversió universitària es tradueixi en innovacions que arribin a la societat». Així, «des de la seva posició de jove científic», busca «nous instruments per millorar la qualitat de vida» i «seran la clau d'un futur sostenible per a tothom».

Pel que fa a la seva àrea, l'arquitectura, Olga Felip va assegurar que és el «teló de fons de la nostra vida». «És cultura i el reflex d'un temps i d'una societat». Finalment, la portaveu dels premiats va «reivindicar la bellesa» que és «la resposta natural a la vida perquè també té una clara funció social».

Amb el Rei i el president català escoltant, Olga Felip va emfatitzar que «nosaltres cinc no somiem grans aventures, ni proeses que salvaran el món». «Som gent del dia a dia i de les coses petites i quotidianes del nostre entorn» les transformen en aplicacions «globals». És així com, va acabar, «estem connectats, en xarxa i col·laboració» amb una «capacitat d'interrelacionar, cooperar, comunicar i compartir, compatibilitzant la realitat virtual amb la realitat física».