C

arlos Matilla és un jove enginyer aeronàutic amb estudis navals que, amb l'auge i popularització dels anomenats «drons», va tenir una idea simple per solucionar el problema del trànsit:?crear un cotxe volador. Gràcies al ministeri de Defensa va engegar el projecte i ja ha dissenyat sobre ordinador el nou vehicle, d'estil futurista i amb quatre rotors, que s'enlaira com un helicòpter però es desplaça com un avió.

Ahir era Girona per sotmetre el projecte a la valoració del Consell de Savis, una de les novetats d'enguany del Fòrum Impulsa. La idea d'aquest format, celebrat en dues sessions amb quatre joves respectivament, era que els emprenedors presentessin el seu projecte davant del Consell. Tenien tres minuts per fer-ho i, després, quatre «savis» -empresaris de renom- els donaven les recomanacions.

Les preocupacions dels joves es van centrar bàsicament en com trobar finançament, saber a quin mercat dirigir-se, com captar l'atenció del públic o obrir-se camí.

En el cas del cotxe volador de Matilla, el jove tenia clar que suposaria un estalvi del 50%, estalviaria temps de viatge i solucionaria els embussos a les carreteres. Fins i tot, tenia pensat models de vehicles que anaven des d'un «quatre places» a un de més reduït.

Però, «quin és el mercat al qual em puc dirigir?», va preguntar al Consell. Un a un, els empresaris li feien recomanacions. Per exemple, identificar a quin sector es vol dirigir (militar, civil, agrícola...), esbrinar què els distingeix, disposar d'un equip empresarial a banda de l'actual equip tècnic d'experts, contactar amb l'administració per saber com evolucionarà la regulació dels drons o saber comunicar.

Un altre jove, aquest de 18 anys, va presentar un projecte per millorar l'accés dels universitaris al món laboral. La idea és una plataforma on una companyia planteja un repte, els estudiants l'intenten resoldre i, a partir d'aquí, la companyia detecta el talent i pot oferir un premi, pràctiques o feina. Fins i tot, la realització del repte de la companyia es podria convalidar com a crèdits universitaris.

Amb un vessant més social, un jove conscient de les dificultats per accedir a préstecs, ha ideat un sistema on qualsevol persona pot fer una «donació» per finançar un projecte que repercuteixi en la societat. El beneficiari retornarà els diners però l'avantatge és que no haurà pagat interessos mentre que el donant haurà contribuït en la creació d'una nova activitat.

Una aplicació que facilita l'organització del transport escolar, fer més accessibles les impressores 3D, un programa que identifica potencials grups d'interès a través d'un algoritme que rastreja les xarxes socials són altres projectes que es van presentar ahir davant el Consell de?Savis. Altres respostes dels experts van ser trobar col·laboradors, millorar la comunicació o potenciar el màrqueting.