La segona mesquita més gran de Catalunya ja s'ha estrenat. Es tracta del temple musulmà de Salt, que se situa al polígon industrial Torre Mirona del municipi. Tot i això, l'equipament s'ha obert al culte de forma parcial, perquè la seva construcció no està del tot acabada. Per això, de moment la comunitat islàmica Imam Malik -la promotora d'aquesta mesquita- ha obtingut permís amb l'objectiu de celebrar aquest any el Ramadà a l'equipament. L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, va signar el passat 23 de juny una resolució dirigida a la comunitat, que atorga una llicència urbanística de primera utilització i ocupació parcial del temple.

D'aquesta manera, l'Ajuntament del municipi considera que la comunitat islàmica pot utilitzar la mesquita perquè ha enllestit la primera fase de la construcció. De fet, Imam Malik ha presentat els plànols amb un certificat que garanteix que aquesta primera fase està finalitzada. També ha entregat el certificat de comprovació de prevenció i seguretat en cas d'incendi. Segons l'informe tècnic de Salt, ja es pot obrir part del temple, malgrat que cal executar la segona fase de la construcció, que suposa la climatització i l'acabat de l'espai. La llicència per a aquesta fase finalitza el 7 d'agost, quan la construcció ja hauria d'estar enllestida de manera definitiva.

Així, tot i que la resolució d'alcaldia és del 23 de juny, la comunitat islàmica no ha obert al culte la mesquita fins al passat cap de setmana. Des de llavors, el temple ha acollit l'oració vespertina de la festa del Ramadà. Segons va explicar ahir el secretari de la comunitat Imam Malik, Rafat Sarajeddin, l'estrena de l'equipament ha comptat amb la presència de "molta gent" i no s'ha produït cap incident. El representant de la comunitat islàmica va precisar que falta adequar la segona planta i el soterrani, a més d'acabar la instal·lació de l'edifici. "L'obra major ja està acabada", va assegurar Sarajeddin, que va afegir que finalitzar la construcció de la mesquita "va en funció dels diners".

1.500 metres quadrats

Aquest temple musulmà se situa en un espai de 1.500 metres quadrats al polígon Torre Mirona de Salt i quan estigui acabat tindrà la capacitat d'acollir fins a 750 fidels. La construcció de l'equipament va començar a principis del 2013, malgrat que ha patit alguns entrebancs. Durant més d'un any, l'obra va estar aturada a causa de problemes econòmics. Per això, fa nou mesos l'Ajuntament del municipi va instar als promotors de la mesquita a finalitzar la seva construcció, amb la previsió de poder posar en funcionament l'espai. Al cap de poc es va reprendre l'obra i ara ja s'ha permès que s'obri al culte. La comunitat islàmica Imam Malik està formada per dues entitats de Salt: Magribins per la Pau i l'associació cultural Al-Hilal, amb l'objectiu d'impulsar la construcció d'aquesta mesquita.