El ple de l´Ajuntament de Girona va aprovar ahir al vespre el cartipàs municipal, amb més càrrecs de confiança (a l´equip de govern i a l´oposició) que en el mandat anterior. D´una banda, el govern -en minoria- de CiU tindrà tres dedicacions exclusives, una més que els últims quatre anys. A més de Marta Madrenas i Maria Àngels Planas, a partir d´ara Joan Alcalà disposarà també d´una dedicació exclusiva. Aquests tres regidors de l´equip de govern cobraran catorze pagues de 3.474,93 euros cada any. Pel que fa als càrrecs de confiança, el govern municipal comptarà amb vuit assessors: el coordinador gerent, el cap de gabinet de l´alcalde, el coordinador de programes, el coordinador de ciutadania, el coordinador de sostenibilitat, el coordinador de promoció i ocupació, el coordinador per a arts escèniques i l´assessor jurídic. Es tracta de tres càrrecs de confiança més que en el mandat anterior, tenint en compte que desapareixen dues figures: tant el cap d´àrea d´Educació i Esports com el coordinador del Centre Cultural La Mercè. L´alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va voler aclarir que un dels tres assessors de més ja existia, amb el càrrec de comissionat del teatre.

D´altra banda, es produeix també un augment de càrrecs de confiança als grups de l´oposició. El fet és que hi ha un partit més que en el mandat anterior (tot i que ICV no va aconseguir representació, ara el ple compta amb ERC i Ciutadans). Així, els sis grups que formen el ple de l´Ajuntament tindran un assessor de dedicació de jornada completa. A més, CiU, ERC, la CUP i el PSC disposaran d´un segon càrrec de confiança de jornada completa, mentre que en el cas de Ciutadans i PP serà de jornada parcial. En total, per tant, 12 assessors per als sis grups del ple de Girona. Puigdemont va subratllar que també s´ha produït un increment de càrrecs de confiança entre els partits de l´oposició, davant les crítiques d´aquests grups contra el cartipàs aprovat per CiU i ERC.

Pel que fa a la remuneració per assistències dels regidors, serà de 702 euros per al ple, de 562 euros per a la junta de portaveus i de 377 euros per a la comissió informativa (amb el màxim d´una assistència remunerable al mes). Sobre la dotació econòmica als grups polítics, CiU rebrà 1.200 euros al mes; ERC, la CUP i el PSC, 780 euros cadascun al mes; Ciutadans, 640 euros mensuals i PP, 570 euros.

Durant el ple, Puigdemont va assenyalar que la seva aposta és «articular» un pacte d´estabilitat amb ERC «en qüestions de ciutat» en el mandat actual. L´alcalde de Girona va valorar que el partit republicà és «preferent, tot i que no l´únic» per assolir acords. La cap de llista d´ERC, Maria Mercè Roca, ocuparà la figura de cap de l´oposició. Pel que fa a l´aprovació del cartipàs, va tenir els vots a favor de CiU i ERC, en contra de la CUP i el PSC, mentre que els vots de Ciutadans i PP van ser en contra o d´abstenció, en funció del punt. Els diferents grups de l´oposició (excepte ERC) van retreure al partit república que donés suport al cartipàs tot i que no hi ha una regidoria de cultura -com defensava Roca-. La portaveu d´ERC va respondre que el seu sí és crític.