Tres germanes màrtirs de l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona seràn beatificades el proper 5 de setembre. La Catedral de Girona serà l'escenari on es durà a terme la cerimònia, que estarà presidida pel cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants. També hi assistiran altres autoritats religioses, com tots els bisbes de l'Estat Espanyol i representants d'institucions de Govern i l'Ajuntament de la ciutat. Segons Francesc Pardo, bisbe de la ciutat de Girona, «que el nostre bisbat aparegui dins de la visió internacional és molt important. Representa el que és Girona a tot arreu i per totes les persones que hi vinguin. També dóna una imatge expressiva i significativa no només de la ciutat, sinó de Catalunya».

Es tracta d'un acte rellevant per la província, ja que és la primera beatificació que se celebrarà a les comarques gironines, malgrat que a Catalunya ja s'havien dut a terme a llocs com Tarragona o Mataró, un cop es va decretar que es podrien fer fora de Roma. Inicialment la proposta estava pensada per a Gandia, ja que va ser el lloc on van morir les màrtirs, però finalment s'ha decantat per Girona. Mª Carmen García, superiora general de l'Institut de Religioses explica «que es degut a motius afectius i sobretot històrics, ja que molts dels esdeveniments van succeir a la ciutat. També perquè el centre va ser fundat aquí».

Les germanes màrtirs que seran beatificades pertanyien a l'Institut de Religioses de Sant Josep a Girona. Fidela Oller de Banyoles, Facunda Margenat de Girona i Josefa Monrabal de Gandia. Totes tres van ser assassinades per la seva condició de religioses en la persecució del 1931 al 1939.

Cerimònia multitudinària

Actualment l'Institut de Religioses Sant Josep actua en 54 comunitats repartides en tres continents: Europa, Amèrica Llatina i Àfrica. Per aquest motiu l'acte preveu l'assistència de moltes de les germanes que col·laboren arreu del món, així com altres interessats en la cerimònia. Per facilitar una millor gestió ja està activa la pàgina web per a tots aquells que s'hi volen inscriure, opció oberta fins al 20 d'agost. Els actes d'homentatge començaran el divendres 4 de setembre amb la celebració de les vespres solemnes a la Basílica parroquial de Sant Feliu. L'endemà la cerimònia es celebrarà a la Catedral a les 11 del matí, però no serà fins al 6 de setembre que acabaran els actes a Gandia (València), on tindrà lloc una missa d'acció de gràcies per concloure el programa.