El president l'AMI, Carles Puigdemont, ha assegurat que si l'Estat continua amb les "amenaces" i intervé o suspèn l'autonomia hi haurà una "resposta unànime i contundent". "Si les amenaces persisteixen no se m'ocorre una altra cosa que no passi per una resposta immensament majoritària del poble de Catalunya", ha manifestat. Puigdemont defensa que el procés és "impecablement democràtic" i que l'Estat s'enfronta a un "escàndol europeu" si suspèn l'autonomia "sense cap raó". A més, es mostra convençut que els partidaris de la independència seran majoria el 27-S. El nou president també deixa clar que no renunciarà a l'alcaldia de Girona tot i que li ofereixin un lloc al futur Govern.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ser escollit nou president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) el passat 17 de juliol. Puigdemont, que també és diputat al Parlament, sempre s'ha mostrat favorable a la independència i ha impulsat diverses iniciatives a la capital gironina en favor del procés. De fet, CDC li ha confiat el primer lloc a la llista de Junts pel sí que li pertoca al partit i Puigdemont anirà de 3 per la demarcació de Girona, per darrera del cantautor Lluís Llach i l'exentrenadora de l'UniGirona, Anna Caula.

En una entrevista a l'ACN, Puigdemont s'ha mostrat escèptic amb la possibilitat que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució i assegura que la suspensió o intervenció de l'autonomia és una "hipòtesi" que no es planteja. "No m'ho imagino, seria una barbaritat suspendre l'autonomia sense cap raó, ens empara la legalitat i la democràcia en tot el que estem fent", ha manifestat. Puigdemont ho ha dit després d'advertiments com el de fa uns dies del ministre de Justícia, Rafael Catalá, quan va advertir que l'artile 155 que permet la suspensió de l'autonomia d'un territori "està plenament en vigor i per tant és possible la seva utilització".

Missatge a l'executiu de Rajoy

Tot i assegurar que tindria "molt poc sentit" que el govern espanyol anés per aquest camí, també contraataca i llença un missatge a l'executiu de Mariano Rajoy: "Si l'estat espanyol persisteix en les amenaces d'intervenir l'autonomia no se m'ocorre una altra cosa que no passi per una resposta unànime, contundent i immensament majoritària del poble de Catalunya", ha remarcat.

El president de l'AMI alerta que si l'Estat optés per aplicar l'article 155 seria un "escàndol europeu". Ara bé, alerta que si s'arriba a aquest punt la resposta que hauria de donar Catalunya passaria sempre per la "defensa pacífica i democràtica dels nostres drets".

En aquesta línia, Puigdemont defensa amb vehemència l'arrel democràtica del procés. "Estem convençuts i serens en la feina que fem, que té una arrel nítidament democràtica, el procés català és impecablement democràtic", ha valorat.

"La campanya de la por no pararà mai"

El president de l'AMI també està convençut que aquesta escalada en el to de les declaracions de membres del govern espanyol respon a la "campanya de la por" del govern espanyol i adverteix que aquesta "no pararà mai". "La por comporta amenaces i pressió perquè el que volen és influir en el resultat del 27-S, que vingui condicionat per les pors", ha assegurat. "El govern espanyol també va dir que un 'no' al referèndum de Grècia suposaria la sortida de la Unió Europea i no ha estat així", ha posat d'exemple.

Convençut del triomf del 'sí'

Puigdemont s'ha mostrat convençut que la llista de Junts pel Sí serà la clara guanyadora de les eleccions del 27 de setembre. "Els diputats per la independència serem clarament majoria i estarem en condicions d'iniciar el procés, el poble no dirà que no, hi haurà un immens sí", ha subratllat Puigdemont, que apunta que dels "escenaris diversos" que es poden preveure després de les eleccions "el més creïble" és el d'una majoria parlamentària que aposti pel full de ruta que es marca la independència com a objectiu.

Aposta per mantenir-se d'alcalde

Tot apunta que Puigdemont repetirà de diputat al Parlament ja que CDC l'ha situat en les primeres posicions de la llista de Junts pel sí a Girona (número 3). La seva aposta oberta i clara per la independència ha fet que el seu nom soni en algunes travesses com a possible conseller.

Davant d'aquesta possibilitat, Puigdemont assegura que el seu lloc és a l'alcaldia de Girona: "De cap manera estic disposat a renunciar a l'alcaldia". "El millor lloc de govern de la Catalunya Estat és un ajuntament important com Girona, des d'on es pot contribuir enormement a fer viable el procés; ciutats com Girona estan cridades a jugar un paper en aquest escenari", ha valorat.