L'Ajuntament de Girona demanarà als bancs que tenen pisos buits que els cedeixin per acollir famílies refugiades que escapen de la guerra de Síria. L'ajuntament està esperant que la Generalitat els concreti quantes famílies hauran d'acollir per començar a buscar allotjament per a tothom. L'alcalde, Carles Puigdemont, alerta però que el més complex no és trobar-los un sostre sinó coordinar tota la xarxa de serveis auxiliars: escolarització dels fills, atenció psicològica o ajudes per alimentació i vestit, entre d'altres. Per això, insta l'Estat a transferir els recursos que provenen d'Europa per ajudar aquestes famílies ja que, segons manté, els ajuntaments estaran "a la primera línia de trinxera".

Girona va acollir dimecres a la tarda una trobada dels responsables dels Serveis Socials dels ajuntaments que són capital de comarca. La voluntat és treballar de manera coordinada per poder acollir els refugiats sirians que s'espera que arribin a Catalunya en els propers mesos.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s'ha mostrat col·laborador i ha dit que la ciutat respondrà acollint el nombre de famílies que el Govern els designi. Per això, ha dit que caldrà preveure no només una llar per a aquestes persones sinó també tota una xarxa de serveix auxiliars per poder-los fer una "acollida amb èxit". "Són persones que venen d'una situació molt dura, fugen del seu país no perquè volen sinó perquè els obliga una guerra i necessitaran acompanyament en molts aspectes", ha manifestat l'alcalde.

Demanar la implicació dels bancs

En el cas concret de l'habitatge, però, ha dit que no només es plantegen donar resposta a través del parc públic d'habitatge sinó que demanaran als bancs, a la Sareb i també a les grans empreses promotores que cedeixin habitatge buit per tractar-se d'una "emergència humanitària". Puigdemont ha concretat que no faran cap passa fins que no sàpiguen quantes famílies han de rebre i quants pisos necessitaran.

Puigdemont també ha advertit que els recursos que Europa distribueixi per fer l'acollida s'ha de garantir que arriben als ajuntament que seran els que gestionaran "des de la primera línia de trinxera". Per això, ha instat l'Estat perquè els faci arribar aquests diners.

A través de la Creu Roja, Girona ja acull en un pis municipal una família d'Ucraïna i espera l'arribada de dues famílies que fugen de conflictes bèl·lics.