Els promotors del Vol Gastronòmic -un espai destinat a la cuina en directe situat sobre l'Onyar- estan immersos en un compte enrere per retirar la infraestructura si no volen rebre les primeres sancions. Els impulsors del projecte havien de retirar la infraestructura (de més de 20 tones) a finals de juliol però encara no ho han fet. El consistori va enviar-los un requeriment i tenen fins al 17 de setembre com a data límit. La regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas, assegura que tenen l'expedient sancionador a punt per si cal actuar però confia que l'empresa farà els deures a temps. Si els promotors no retiren l'estructura, el consistori es planteja fins i tot actuar de manera subsidiària.

L'empresa gironina IXCE va presentar el maig del 2014 el projecte del que havia de ser una plataforma de promoció de la cuina tradicional de les comarques gironines. El Vol Gastrònòmic va néixer amb la implicació de l'ajuntament que, tot i ser una iniciativa 100% privada, va permetre als promotors instal·lar un mòdul de més de 20 metres de llarg a un lloc emblemàtic de la ciutat: al pont de Pedra amb vistes a les cases de l'Onyar.

L'espai s'instal·lava a finals de juliol de l'any passat -enmig de crítiques d'alguns veïns i de partits com la CUP- i la intenció dels promotors era que, després de Girona, el muntatge es pogués instal·lar en d'altres ciutats europees com Londres, Moscou o Sant Sebastia.

El projecte no ha tingut el ressò que esperaven els promotors i no només no han aconseguit que giri sinó que tenen problemes per retirar la infraestructura (un gran cub de vidre que pesa més de 20 tones). Segons els terminis establerts, el Vol hauria d'estar desmuntat des de finals de juliol.

Segons explica la regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas, es va donar una pròrroga a l'empresa perquè al·legaven problemes tècnics per fer la retirada. "L'empresa hi està treballant, tenim contactes amb l'enginyer tècnic perquè és un projecte complex i és una operació delicada que volem que es faci amb totes les garanties", ha manifestat.

Requeriment i ultimàtum

Amb tot, els promotors encara no han fet el pas definitiu per retirar la infraestructura i, per això, l'ajuntament s'ha mostrat ferm i ha assegurat que pressionarà perquè actuïn. De fet, el consistori va enviar un requeriment als propietaris dijous 3 de setembre i els donava 15 dies perquè desmuntessin el Vol i deixessin l'espai lliure i com estava fa un any.

La regidora ha anunciat que multaran l'empresa si no compleix amb els terminis. De fet, Madrenas ja ha donat ordre als serveis tècnics perquè preparin tota la documentació per si calgués iniciar l'expedient sancionador. La regidora encara va més enllà i assegura que si els impulsors del projecte no retiren la infraestructura quan toca, l'ajuntament haurà de fer-ho de manera subsidiària (és a dir, fer-ho des del mateix ajuntament i facturar el cost a l'empresa).

No obstant això, des de l'equip de govern esperen no haver d'arribar a aquesta situació i que ens propers dies la situació es desencalli. Això no farà que l'empresa s'estalviï de pagar les taxes d'ocupació de via pública pels dies de més que la infraestructura ha estat instal·lada.

Un final que deixa "mal regust de boca"

Madrenas ha defensat que l'expedient del Vol Gastronòmic "no ha estat ni un dia parat" i que l'ajuntament ha estat a sobre de l'empresa perquè complís amb les seves obligacions. La regidora també ha reconegut que els ha sabut greu el desenllaç d'un projecte en què el consistori hi confiava. "Aquest final ens deixa mal regust de boca, ens hagués agradat que acabés bé però ens hem d'assegurar que el final del projecte sigui el que marca la legalitat", ha conclòs.