Serenitat, calma, tendresa, abraçades espontànies i fins i tot llàgrimes. Aquestes van ser algunes de les emocions que van compartir i provocar ahir, a través de la mirada, desenes de gironins que van poder participar d'un dels experiments visuals més grans del món. La iniciativa, impulsada per l'entitat australiana The Liberators International i propagada per l'associació Ioga del Riure a través del Facebook, consistia a mirar als ulls un desconegut durant un minut amb l'objectiu de "reivindicar la capacitat humana de connectar".

L'activitat, que va començar a dos quarts de sis de la tarda, va atraure ràpidament desenes de curiosos, que van anar omplint la plaça Miquel Santaló preguntant què passava o fins i tot, unint-se a l'experiència espontàniament. "Passava per aquí, he vist tota aquesta gent i m'ha cridat l'atenció. No sé de què va, però he volgut participar-hi" explicava Joan Colomer, qui afegia que va sentir "molta connexió" amb "moments molt profunds". D'altres hi acudien expressament després de llegir la convocatòria al Facebook com l'Andrea Rodríguez. "Em va arribar a través de la xarxa social i com que ja m'havien parlat d'aquesta pràctica, l'he volgut provar en primera persona" explicava aquesta estudiant universitària.

Escampats per la part enjardinada de la plaça, mantes, mocadors i fins i tot coixins, feien més còmoda la curta estada dels diversos desconeguts que es miraven sense articular ni una sola paraula. I entre ells, de tant en tant, sorgia un petó fugaç, una abraçada improvisada o un plor reprimit. "Parlem molt més amb els ulls que amb les paraules. Són capaços de treure't l'ànima i és formidable. Només mirant als ulls, pots conèixer una persona i sentir una gran afinitat" explicava Teresa Roure, qui va acabar abraçant la desconeguda amb qui havia compartit aquesta experiència.

Uns metres enllà, des dels bancs, alguns curiosos observaven i comentaven l'esdeveniment sense atrevir-se a formar-ne part. "Visc aquí al costat i he vingut a veure què passava" subratllava Pol J., qui afegia que el fet "de no conèixer ningú" el tirava enrere.

Participació global

Aquesta iniciativa es va celebrar ahir simultàniament a més de 150 ciutats, de 40 països de 6 continents de la Terra. "L'activitat ha començat a Austràlia i s'ha repetit a més de 150 ciutats. A Catalunya, per exemple, ho han fet també a Barcelona, i a la resta d'Espanya, a llocs com Eivissa, Alacant o Madrid" explicava un dels membres de Ioga del Riure, Pau Martinell qui afegia que tot i ser "desconeguts i d'edats diferents, junts participem en un mateix moviment global".