Un espectacular castell de focs artificials va posar ahir a la nit el punt i final a deu dies de celebració de les Fires i Festes de Sant Narcís. Centenars de ciutadans es van aplegar a les Ribes del Ter per veure com el cel de la ciutat s'omplia de llum i color gràcies, un any més, a la pirotècnia de l'empresa María Angustias Pérez, guanyadora del 44è Concurs de Focs d'Artifici de Blanes.

El cel encapotat del matí no va impedir que gironins i gironines gaudissin de l'última activitat programada de les Fires d'enguany que han deixat, de nou, un regust agredolç entre els firaires.

Els firaires no remunten

Tot i que les Fires van arrencar el cap de setmana passat amb força i un lleuger augment dels visitants, la caixa no ho ha notat. Una situació similar a la que va succeir l'any passat quan els firaires de Sant Narcís van donar a conèixer que havien notat una davallada de la facturació del 30% respecte a l'any anterior. Una xifra que no va agradar a l'Ajuntament de Girona i que, posteriorment, van matisar situant-la al voltant del 20%. Enguany, el president de l'associació, Joan Bagó, va avançar que tancarien diumenge amb un 8 o un 10% menys de facturació que l'any passat, "anem baixant i no ens estabilitzem".

Bagó va afirmar que els veïns i visitants acostumen a passejar però tenen molt present la butxaca, "continuem notant la crisi econòmica i la gran majoria dels firaires ha notat una baixada". "Les famílies es parteixen els abonaments, vénen amb pressupostos tancats i veiem que no acabem d'arrencar", va assenyalar. Una situació que preocupa i angoixa els firaires. "Es queixen que Girona ja no és el que era; sabem que no tornarem a l'època de vaques grasses però el problema és que anem tirant cap avall, no ens estabilitzem", va lamentar. Aquesta situació se suma a l'oposició de bona part dels firaires de realitzar el conegut "Dia del nen", quan totes les atraccions costen un euro, ja que asseguren que hi perden diners.

Tot i això, el president dels firaires va assenyalar que la disminució de recaptació es tracta d'una tònica que han notat en altres fires d'arreu de Catalunya i l'Estat espanyol. Aquest any, quatre atraccions no han acabat ocupant el lloc que se'ls havia adjudicat a la Devesa davant la impossibilitat de cobrir les despeses i el preu que es demanava.

En aquesta línia, Bagó va subratllar que, per sort, la meteorologia els ha acompanyat des del passat 23 d'octubre, quan van arrencar les Fires de Sant Narcís i tant els dos caps de setmana com els dies festius o el dimarts 27 d'octubre a la tarda van notar una gran afluència de visitants. Des de l'inici de les Fires, només ha plogut un sol dia, el dilluns 26 d'octubre. Per tot això, els firaires tenen previst reunir-se properament amb l'Ajuntament de Girona per veure si es poden reduir les taxes que han d'abonar per ocupar la Devesa -que es mouen entre els 1.000 o més de 4.000 euros segons l'atracció- o estudiar altres opcions conjuntes per millorar la seva situació.

D'altra banda, és possible que l'Ajuntament acabi penalitzant les atraccions que dimarts passat, 27 d'octubre, durant la jornada del "Dia del nen", van fer pagar 1,50 o 2 € per gaudir de l'atracció.