L´excel·lència dels treballs de recerca de tres estudiants gironins a Secundària -una noia el va fer a l´institut Jaume Vicens Vives i dos nois al Col·legi Bell-lloc- els ha permès pronunciar una conferència científica davant experts internacionals de l´alçada del premi Nobel de Química 2013, Michael Levitt. Això va passar la setmana passada, en el congrés de biologia BCN Pro Sciencie Meeting.

Meritxell Brunet va exposar la recerca que va dur a terme al Vicens Vives, titulada «Estudi de variants genètiques reductores de risc de càncer de mama en portadors de mutacions deletèreas en BRCA1/BRCA2». Mentre que Arnau Cañabate i Èric Vallès van compartir el treball que van elaborar al Bell-lloch, «Una adhesió no desitjable. Disseny virtual d´inhibidors indòlics i quinoleics de la VCAM-1 mitjançant tècniques de química computacional».

A més, el congrés científic va seleccionar dos projectes de recerca preuniversitaris més, aquests fets en instituts d´educació Secundària de Sant Pere de Ribes i Argentona.

Pel que fa a l´equip del Bell-lloc format per Arnau Cañabate i Èric Vallès, a l´octubre van guanyar el Premi Especial del Jurat del XXVIII Certamen de Joves Investigadors del Ministeri d´Educació. Ambdós, ara estudien a la Universitat.

El premi, fer una conferència

Aquests van ser els projectes seleccionats en la convocatòria The Bio-Pro´s Science meeting, oberta a les escoles i al professorat de biologia de Catalunya. El premi per als guanyadors consistia en la possibilitat de pronunciar una conferència breu, inclosa en la programació del congrés que el 23 de novembre es va celebrar al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

El BCN Bio Pro Science Meeting va tractar els últims avenços científics en biologia evolutiva, genètica, biomediciona i biotecnologia- L´esdeveniment va comptar amb la participació d´investigadors de prestigi, pertanyents als centres de recerca més importants de Catalunya. Així com també va tenir convidats com el Premi Nobel Michael Levitt, professor a la Universitat de Stanford i considerat el pare de la biologia computacional.

El web de divulgació científica «La ciència al teu món» va organitzar el congrés. Els seus responsables són investigadors de l´Institut de Biologia Evolutiva -centre mixt del Centre Superior d´Investigacions Científiques i la Universitat Pompeu Fabra-, a més de professionals de la comunicació i els videojocs. I els seus objectius no es limiten a la difusió de continguts científics, sinó que també volen incitar els joves a raonar i a utilitzar el pensament científic -com va apuntar el professor del Bell-lloc Manel Montoliu.

Durant la jornada es van oferir conferències sobre biotecnologia, el tractament del càncer, l´evolució dels homínids o biologia Computacional i la seva aportació al desenvolupament dels primers models de grans complexos macromoleculars, aquesta última pronunciada per Levitt.