La CUP-Crida per Girona va criticar ahir que el 21% de les inversions que plantegen els pressupostos municipals del 2016 estan relacionades amb el projecte de la Casa Pastors on s'hi ha d'ubicar el futur Museu d'Art modern de la ciutat. «És un dels punts que més en preocupa, perquè dels 6,5 milions d'euros destinats a inversions, 1,5 milions estan relacionats amb el projecte del fons Santos Torroella» va explicar ahir el regidor Lluc Salellas. «No compartim aquesta proposta i entenem que aquest projecte no hauria de ser una prioritat» va afegir Salellas durant la valoració dels pressupostos proposats per l'equip de Govern (CiU).

En aquest sentit, el portaveu de la CUP també va lamentar que les inversions previstes «obliden els barris» i es «focalitzen» en la zona del centre de la ciutat. «No hi ha cap proposta exclusiva pel Pont Major, Santa Eugènia, el sector de l'esquerra del Ter -Fontajau o Germans Sàbat- i les Pedreres i Vista Alegre» va exposar el regidor municipal que va explicar que tampoc existeix cap partida destinada al desenvolupament del Pla Integral de Sant Narcís. Més enllà de les inversions però, el grup assembleari va voler posar l'accent crític en uns comptes que consideren «continuistes i excessivament centrats en el turisme». «La promoció econòmica d'aquesta ciutat se centra gairebé exclusivament en l'aposta turística» va subratllar Salellas afegint que els pressupostos estan «minats» de propostes relacionades amb el turisme. Per aquest motiu, la formació va precisar que l'actual proposta de pressupostos «no actua en les necessitats socials que pateix aquesta ciutat en un context de crisi».

Una quarantena de propostes

D'altra banda, la regidora Laia Pèlach va presentar una quarantena de propostes per «millorar» els pressupostos municipals entre les quals destaquen la petició per «reduir la despesa» en personal eventual, rebaixar les partides destinades a relacions internacionals, comunicació o promoció turística i ampliar els diners per als pressupostos participats. Pel que fa a l'acció social, Pèlach va precisar que des de la seva formació proposaran que es creïn partides com ara la del Consell Municipal LGTB, el Pla Local d'Igualtat de Gènere, el Dret a una llar digna o el Pla Local d'Acollida.

Pel que fa a les polítiques als barris, la regidora va destacar la necessitat de crear una partida específica destinada al Pla Integral de Sant Narcís, i al Pla d'Usos del Castell de Montjuïc, entre altres. En l'àmbit econòmic i de foment de l'ocupació el grup proposarà a l'equip de govern augmentar partides com Cooperativisme i Aixequem persianes, i crear-ne de noves com ara Ocupació als barris i Economia Solidària i Sostenible.

Respecte al tema ambiental, la CUP va valorar positivament l'increment econòmic destinat a aquest àmbit, tot i que «troben a faltar» partides per a la creació d'un Pla de Municipalització de l'Aigua i per assegurar el Pla de Mobilitat urbana, per tal que «es pugui executar tot el que s'ha d'executar» va dir Pèlach.

Finalment, en el camp cultural el grup municipal va proposar la creació de dues partides sobre Pla Estratègic de Cultura i Pla d'Equipaments Museístics, l'increment de les beques KREAS a 150.000 euros i limitar les despeses vinculades al projecte del fons Santos Torroella a un 10% del pressupost d'inversions com a màxim.

El posicionament definitiu del grup respecte als comptes municipals es decidirà el proper dijous 17 de desembre, en una assemblea oberta que tindrà lloc a les vuit del vespre al centre cívic del Barri Vell.