A la coneguda novel·la Wonder, el professor Browne escrivia una reflexió (o precepte) a la pissarra que era motiu de debat a la seva classe durant un mes. Els alumnes de sisè de primària de l´escola Annexa de Girona estan llegint aquest bestseller i s´han aplicat la regla de reflexionar sobre un precepte. Durant unes setmanes, a la seva aula hi va lluir la frase «estudieu i treballeu molt, el futur és vostre».

Van prendre el preceepte de David Fernández, ara exdiputat de la CUP, a qui van conèixer en una visita al Parlament a mitjans d´octubre. Un cop a classe, els alumnes van decidir escriure-li una carta agraint-li la seva amabilitat, explicant-li que estaven treballant la seva frase i convidant-lo a visitar l´escola.

Ja com a exdiputat va acceptar la invitació, i dijous passat va passar tot un matí amb els alumnes de sisè de l´Annexa, consolidant una història de complicitat i amor poc habitual entre un polític i un grup de nens.

El mateix Fernández, en un article al diari Ara, explicava que les hores que va passar a l´Annexa havien estat «l´assemblea més bonica i més difícil, dura i tendra, que recordo».

«Vam fer "assemblea de vida" a l´Escola Annexa de Girona, reaprenent-ho tot dels alumnes de sisè i compartint que la vida és fràgil i cal cuidar-la. A elles i ells, una abraçada eviterna, d´aquelles que comencen i ja mai acaben. A les mestres, gràcies pel coratge i per recordar-nos que avui encara comença tot. I que per damunt de tot, sí, viurem», afegia.

A l´escola va debatre amb els alumnes, va participar en alguna de les activitats escolars i fins i tot es va atrevir a acompanyar-los a la guitarra i cantant Hallelujah de Leonard Cohen que estaven assajant pel Festival de Nadal de l´escola.

Al cupaire li han fet centenars d´entrevistes en els darrers anys, però probablement cap de tan especial com la que va viure dijous passat a Ràdio Annexa, una emissora escolar amb un programa setmanal del que tenen cura els alumnes de l´últim curs. Aprofitant que era a l´escola, no van perdre l´oportunitat d´entrevistar un dels polítics clau de la darrera legislatura a Catalunya. Els joves entrevistadors es van interessar per l´actualitat política, però també per aspectes més personals.

Fernández va confessar que manté una «bona relació personal» amb Artur Mas, «fonamentada en el respecte mutu», malgrat que va insistir que el partit del president està essent investigat per 6 casos de corrupció i que és responsable de les pitjors retallades dels últims anys a Catalunya.

També va explicar si no existís la CUP, proba blament no votaria a cap partit, que el primer dia que va entrar al Parlament es va sentir «com un pop en un garatge» i va insistir que la política no és només ser diputat o regidor. «És un compromís que es pot exercir en qualsevol àmbit», va dir abans d´explicar que el seu primer «acte polític» va ser participar en la manifestació contra la primera Guerra del Golf, a la que va acudir amb un grup d'alumnes de l'institut.

Al blog de Ràdio Annexa es pot escoltar l´entrevista gràcies a la qual molts nens i també molts pares de l´escola van descobrir l´estreta relació de David Fernández amb les comarques gironines. Va explicar que entre 2007 i 2012 va viure força temporades a Ripoll, però que en ser elegit diputat va haver de renunciar-hi perquè «baixar cada dia a Barcelona des de Ripoll amb tren de Rodalies era complicat».