Carles Puigdemont ha renunciat aquest matí a l'alcaldia de Girona en un ple extraordinari en el què ha assegurat que «no podia rebutjar proposta que li va fer Artur Mas de presidir la Generalitat perquè "hauria estat de covard i deslleial". D'aquesta manera Puigdemont deixa el consistori gironí després de nou anys. Hi va arribar al 2007 com a líder de l'oposició i quatre anys més tard es va convertir en l'alcalde que trencava amb 32 anys de governs del PSC a la ciutat. De moment, la primera tinenta d'alcalde, Isabel Muradàs, assumeix l'alcaldia de forma provisional. Ara s'obre un període de 10 dies hàbils perquè l'equip de govern municipal acordi el successor o sucessora de Puigdemont.

Puigdemont ha oficialitzat aquest dilluns la renúncia a l'alcaldia en un ple que també ha viscut la renúncia de Jean Castel (C's), que es concentrarà en la seva tasca com a diputat al Parlament de Catalunya. Durant el seu discrus, Puigdemont ha explicat que "la decisió de ser candidat s'ha hagut de prendre ràpidament, però era el que s'havia de fer», i que «no valia quedar-se en la zona de confort». «Quan el president Mas fa un sacrifici d'aquesta magnitud, no podia rebutjar proposta, hauria estat de covard i deslleial», ha afegit.

El nou president de la Generalitat ha assegurat que «Girona batega al mateix ritme del país» i que «l'excepcionalitat m'obliga a no donar compliment al meu compromís amb l'alcaldia». Segons ha explicat, els 4 anys i mig a l'alcaldia «han estatl'apranentatge fonamental que m'han permès acceptar ser candidat a la presidència de la Generalitat».

Puigdemont s'ha compromès a traslladar "l'estil gironí" de fer política la Generalitat i ha ofert diàleg i entesa amb tothom. També ha desvetllat que va posar dues condicions a Mas per acceptar el càrrec: que fos un encàrrec temporal i que l'expresident es mantingui en tot moment al seu costat.

Respecte a la seva etapa com a alcalde, ha assegurat que ha buscat servir Girona amb «dedicació i passió» i que ha procurat «ser fidel al compromís de modernitzar la ciutat».