Els germans Roca s'han convertit avui en ambaixadors de bona voluntat del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), durant un acte en el qual han assumit el compromís de posar "la investigació culinària al servei de la pobresa".

Joan, Josep i Jordi Roca han rebut el nomenament a la seu del PNUD, a Nova York, i durant la cerimònia han plantejat els reptes socials i econòmics que ha d'afrontar la passió per transformar aliments.

"El que mengem afecta la nostra salut, afecta la nostra economia i afecta el nostre planeta", ha afirmat Josep Roca en un missatge que ha llegit en nom dels seus germans, propietaris del restaurant El Celler de Can Roca.

Aquest local, amb tres estrelles Michelin, ha estat nomenat dues vegades millor restaurant del món per la revista britànica Restaurant, el 2013 i el 2015, i els seus responsables mantenen un fort compromís amb causes socials.

En l'acte, en el qual eren presents, entre d'altres alts funcionaris de l'ONU, l'administrador associat del PNUD, Tegegnework Gettu, els germans Roca han recordat l'origen humil del bar familiar que va derivar en el famós restaurant.

"El bar dels nostres pares ha estat una lliçó de generositat, hospitalitat i solidaritat", ha dit Josep Roca.

També ha defensat el menjar des de tres perspectives de desenvolupament sostenible; la social, l'econòmica i mediambiental, i ha dit que amb aquest nomenament, que ha qualificat com una "aventura solidària", els germans Roca se senten "ambaixadors de tots els cuiners".

Els xefs se sumen a una llista d'ambaixadors globals de bona voluntat del PNUD que inclou, entre d'altres, els jugadors de futbol en actiu o retirats Iker Casillas (Espanya), Didier Drogba (Costa d'Ivori), Ronaldo (el Brasil) i Zinedine Zidane (França).

El sistema de Nacions Unides i les seves diferents agències busquen sumar diferents personalitats de l'esport i de les arts perquè ajudin a crear consciència sobre els principals reptes internacionals i ressaltar la seva labor humanitària.

No obstant això, el cas dels germans Roca és el primer del PNUD des que l'ONU va llançar els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible, una agenda de quinze anys que estarà vigent fins al 2030 i que reemplaça els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

En el seu missatge, acompanyat al final amb música del violoncel·lista Pau Casals, Josep Roca ha ressaltat la seva preocupació per l'abandonament que estan patint la cuina tradicional i els cultius locals, a favor dels grans monopolis i monocultius.

"Volem ser actius i promotors del canvi de rumb que necessita la nostra societat: la investigació culinària al servei de la pobresa", ha afegit.

En declaracions posteriors als periodistes, Roca ha defensat una "revolució humanista des de la cuina que sigui alguna cosa més que transformar aliments".

"És a través de la cuina que plantegem aquesta nova consciència", ha precisat.

Entre els projectes més immediats que tenen els germans Roca dins d'aquest nou paper n'hi ha un a Nigèria que estarà enfocat a la formació i la relació agrícola comunitària.