Els grups de l'oposició van sortir en tromba a criticar l'operació que ha catapultat Albert Ballesta a l'alcaldia de Girona, a excepció del PP, que avui farà una reflexió més profunda. Tots tenen qualificatius com «frau democràtic» o «engany» i posen en qüestió la legitimitat de tot plegat. A més, el PSC va posar sobre la taula un possible govern alternatiu que passaria per aconseguir una majoria absoluta en el ple d'investidura de demà. Els socialistes manaven a ERC-MES fer el pas per engegar el diàleg, en ser el principal partit de l'oposició i qui primer va carregar contra CiU. Malgrat que Esquerra no va descartar estudiar-ho, poc després la CUP va dir que fer aquest pacte podria tenir similituds amb la dubtosa operació de CiU per fer alcalde Ballesta. Ciutadans i el PP van dir que s'ha de respectar la llista més votada.

View the story "L'oposició qualifica de frau democràtic l'elecció del nou alcalde" on Storify

«La decisió és un frau democràtic i s'ha projectat una imatge de mercadeig envers la figura de l'alcalde »

ERC-MES parla «d'espectacle lamentable» i de manca de «respecte cap a la ciutat i cap a la institució». La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, ha qualificat la decisió de «frau democràtic» i va lamentat «l'espectacle» que han hagut de patir els gironins els darrers dies. Roca va valorar que «l'elecció a dit del número 19 de la llista, que ni tan sols és regidor, denota una manca de respecte absolut cap a la ciutat i cap a la institució». La portaveu es va referir a les converses i corredisses dels darrers dies, que han projectat «una imatge de mercadeig envers la figura de l'alcalde de la ciutat», i ha titllat aquesta situació «d'espectacle lamentable que Girona no es mereix». Des d'ERC també es va apuntar que «Girona no és un tauler d'escacs entre dues formacions polítiques (CDC i Demòcrates)» i que s'ha projectat la imatge que «cap dels actuals regidors està preparat per assumir l'alcaldia i que han d'anar a buscar el candidat idoni en les darreres posicions de la llista electoral». Roca també va assegurar que «l'equip de govern sempre demana responsabilitat a l'oposició» però que ara «qui s'ha comportat de forma absolutament irresponsable amb la institució i amb la ciutat han estat ells».

«Són inacceptables els deu dies de mercadeig, opacitat i ball de noms que ha hagut de patir la gent de Girona»

La CUP- considera «legal però no legítima» l'operació de CiU i la qualifica de «frau electoral i democràtic» envers la ciutadania gironina. La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va recordar que en un primer moment la CUP va mostrar «comprensió» per la situació provocada per la marxa inesperada de Puigdemont, però ara considera «inacceptables» els deu dies de «mercadeig, opacitat i ball de noms que ha hagut de patir la gent de Girona». Pèlach va lamentar que el debat en cap moment hagi girat al voltant del projecte o el model de ciutat sinó que únicament s'hagi viscut una «batalla de noms», i va criticar que s'hagi utilitzat Girona i el seu govern com a moneda de canvi dins del joc d'equilibris interns de CDC i els seus socis. El regidor Lluc Salellas va declarar que «d'aquesta operació surt un govern feble i dividit» i va recordar que a Ballesta «no se li coneix cap tasca activa de treball per a la ciutat ni tampoc haver desenvolupat tasques municipalistes», fet que reforçaria que és «un home de partit imposat a dit». «Pensem que no té legitimitat democràtica per ser alcalde perquè només compta amb un suport dèbil de part dels proposants i no ha passat per les urnes», va reblar.

«Hi ha un govern amb problemes greus de legitimitat. Els regidors de l'equip de govern han "abdicat" i hi ha un desprestigi absolut de l'equip de govern»

El PSC va criticar el mercadeig sobre el nom de l'alcalde. La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, va indicar que «hi ha un govern amb problemes greus de legitimitat». Els socialistes també van criticar«el mercadeig» i va criticar els nou regidors perquè han «abdicat» del seu compromís de governar signant la renúncia que ha deixat el camí lliure per situar Ballesta a l'alcaldia. «Creiem que hi ha un desprestigi absolut de l'equip de govern», va manifestar.

«Ballesta passarà a la història de la ciutat com l'únic alcalde que no ha estat escollit democràticament pels gironins»

Ciutadans veu com un «engany» el nomenament del nou alcalde i un «caprici» de Puigdemont. La portaveu de Ciutadans (C's) a Girona, Míriam Pujola, va titllar «d'engany» el nomenament del nou alcalde de Girona. I va manifestar que «els grups de l'oposició han de fer oposició real i fer respectar les lleis i les llistes». En un mateix sentit, Pujola va afegir que «no s'haurien de consentir els capricis de l'exalcalde i actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'establir un nou alcalde a dit, tal com Convergència ens té acostumats». Ciutadans també va recordar que el senyor Ballesta passarà a la història de la ciutat com l'únic alcalde que no ha estat escollit democràticament pels gironins» i li va demanar que a partir d'ara se centri «en els problemes i prioritaris que realment preocupen els ciutadans».

«Ha estat un espectacle lamentable i és una falta de respecte a les institucions i als gironins»

El PP creu que Puigdemont ha comès «un error» imposant el seu candidat. El PP farà una valoració més a fons avui sobre l'operació per fer alcalde Ballesta, però ahir Concepció Veray va qualificar «d'espectacle lamentable» el que ha passat aquests dies. Considera que «és una falta de respecte a les institucions i als gironins»,veu un «error» que Puigdemont hagi imposat el candidat i creu que «s'ha devaluat la figura de l'alcalde». Veray també va recordar que no només es canvia el nom de l'alcalde, sinó que probablement tot el projecte.