El ple de l'Ajuntament de Girona ha investit Albert Ballesta com a nou alcalde de la ciutat, en substitució de Carles Puigdemont. El candidat de CiU només ha rebut el suport dels deu regidors de l'equip de govern. L'oposició en bloc, a excepció de la regidora del PPC, han votat nul i han escrit a la papereta el lema 'Girona vol democràcia'.

Tots han carregat contra la manera com Ballesta ha arribat a l'alcaldia, ja que ocupava el número 19 a la llista. El candidat- que s'ha compromès a ser "l'alcalde de la quotidianitat"- ha obviat jurar o prometre el càrrec de regidor i d'alcalde i només ha usat la fórmula proposada per l'AMI, que alinea el món municipal amb el procés sobiranista. La portaveu del PPC, Concepció Veray, ja ha advertit que la fórmula "no és legal" i que ho posarà en coneixement de la subdelegació.

El ple d'aquest divendres ha posat fi a dotze dies de negociacions i polèmiques per trobar un successor a Carles Puigdemont al capdavant de l'Ajuntament de Girona. Finalment, el candidat de CiU, Albert Ballesta, ha estat investit alcalde amb l'únic suport dels deu regidors de l'equip de govern.

L'oposició ha criticat durament el fet que Ballesta ocupés el número 19 a la candidatura i que la seva proclamació hagi obligat a renunciar a les 17 persones que el precedien a la llista.L'oposició en bloc a excepció de la regidora del PPC que s'ha proposat a sí mateixa com a candidata- han optat pel vot nul.

Per fer notar la seva disconformitat, els catorze regidors d'ERC, PSC, Ciutadans i la CUP han escrit a la seva papereta 'Girona vol democràcia'els catorze regidors d'ERC, PSC, Ciutadans i la CUP. Malgrat que la candidatura de Ballesta només ha rebut deu vots, s'ha proclamat automàticament alcalde perquè la llei electoral preveu que si ningú obté majoria absoluta és escollit alcalde el candidat de la llista més votada a les eleccions (en el cas de Girona va ser CiU). Polèmica per la fórmula per prendre possessió del càrrec Ballesta ha hagut de prendre possessió en primer moment com a regidor i, minuts després, com a alcalde.

En ambdues ocasions ha fet servir la fórmula proposada per l'AMI i que centenars de regidors i alcaldes van usar als ajuntaments catalans després de les eleccions de maig. Malgrat tot, Ballesta ha obviat jurar o prometre el càrrec abans i ha pronunciat la fórmula de l'AMI a seques. La portaveu del PPC, Concepció Veray, ha advertit que la fórmula escollida per Ballesta "no és legal". "Sap que aquesta fórmula no és vàlida i no s'adequa a la llei, ens podem trobar repetint aquest ple", ha advertit.

Just després de la sessió extraordinària, la regidora popular ha posat els fets en coneixement de la Subdelegació del govern espanyol a Girona perquè considera que la fórmula pot ser "nul·la de ple dret".El nou alcalde, Albert Ballesta, ha assegurat que s'ha tractat d'un oblit i ha tret importància als fets. "La fórmula que he usat porta implícit el jurament o promesa, espero que això no comporti cap problema", ha manifestat al final del ple.

'Girona vol democràcia'

Tots els partits de l'oposició han carregat durament contra la decisió del grup municipal de CiU de situar d'alcalde el número 19 de la candidatura. Tanmateix, tots han aclarit que no dubten de la vàlua personal de l'alcalde, però han lamentat les maneres com accedeix al càrrec.

El seu malestar ja l'han mostrat a l'hora de votar la urgència de la sessió extraordinària, que ha rebut els vots positius de l'equip de govern, PPC i C's i les abstencions de la resta de grups. Posteriorment, tots els regidors de l'oposició (menys la del PPC) han votat nul i han escrit a la papereta 'Girona vol democràcia'.

La regidora popular Concepció Veray ha lamentat que Ballesta mostri un suport explícit al procés sobiranista i ha assegurat que ha arribat al càrrec "tocat i caducat". "La ciutat es mereixia un alcalde que vingués reforçat i amb una projecció de futur", ha assenyalat. Veray ha estat l'única (a excepció de CiU) que s'ha proposat a sí mateixa de candidata i ha criticat que l'oposició "faci teatre" escrivint lemes a les paperetes.

La portaveu de Ciutadans, Míriam Pujola, també ha criticat la fórmula usada per l'alcalde per prendre possessió. "Això ens demostra que no governarà per a tots els gironins i que farà distincions per la seva ideologia", ha criticat.

Pujola ha qualificat "d'engany" la seva designació i ha demanat "respecte" per als gironins. "Aquest jocs de les cadires és un espectacle propi d'una guarderia", ha sentenciat. Les crítiques s'han repetit quan el grup socialista ha pres la paraula. La seva portaveu, Sílvia Paneque, ha assegurat que la decisió de situar Ballesta d'alcalde és "poc legítima" i ha lamentat que CiU hagi "interposat els interessos de partit als de ciutat".

La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, ha agraït amb ironia que els nou regidors de l'equip de govern fossin al ple. "Té molt de mèrit que després de tot el que ha passat siguin aquí", ha assenyalat. A més, ha assegurat que els dies de negociacions "i de balls d'estratègies" han fet un "flac favor a la institució".

"Senyor Ballesta comença amb mal peu, té la legitimitat qüestionada i un equip de govern menyspreat", ha remarcat. La cap de l'oposició, Maria Mercè Roca (ERC), també ha criticat les formes. "Les coses no s'han fet ben fetes, el pitjor no és que no ens agradi a nosaltres sinó que no agrada la ciutadania, que no ho entén", ha subratllat.

S'havia especulat amb la possibilitat que ERC donés suport a l'equip de govern. Roca ha reconegut que si CiU hagués proposat algun dels regidors actuals sí que li hauria donat suport però que han optat per no per la manera com s'ha decidit el successor de Puigdemont. "Vull ser l'alcalde de la quotidianitat" Habitualment als plens, la roda d'intervencions dels partits la finalitza Carles Ribas, portaveu de CiU, que aquesta vegada no ha pres la paraula.

Ha estat el nou alcalde, Albert Ballesta, l'encarregat de defensar la seva candidatura i fer les primeres pinzellades sobre quines seran les seves prioritats en aquests tres anys que queden de mandat. Ballesta no ha volgut sortir al pas de les crítiques de l'oposició i s'ha limitat a dir que ha estat escollit "per treballar per la ciutat".

També s'ha referit a la polèmica entorn de la seva elecció i ha assegurat que és fruit de la "situació extraordinària" que ha portat Puigdemont a la presidència de la Generalitat. "Entenc la sorpresa i perplexitat de la situació, però la meva proposta respon només a l'excepcionalitat del moment", ha dit. Les principals línies d'actuació que vol seguir Ballesta són continuistes amb el pla de govern de CiU. Entre d'altres, ha assegurat que una de les prioritats seran el foment de l'ocupació. A més, ha assegurat que vol ser "l'alcalde de la quotidianitat" i ha estès la mà "amb total sinceritat" a l'oposició per treballar "per millorar la qualitat de vida dels gironins". "Hem de governar no només des de la plaça del Vi sinó que hem de posar l'orella i escoltar la gent als carrers i als barris", ha manifestat.

Puigdemont, absència destacada

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va renunciar al càrrec d'alcalde de Girona en un ple extraordinari el dia 11 de gener. Des de llavors, no ha fet cap declaració pública sobre el seu successor ni ha valorat la polèmica, tot i que sí ha estat present a algunes de les reunions de la negociació. Aquest divendres, tampoc ha assistit al ple que investia el seu successor.

Davant dels mitjans de comunicació, Ballesta ha excusat la seva presència i ha dit que "té l'agenda molt plena". "He parlat per telèfon amb ell, estic segur que avui està pensant en Girona", ha manifestat. Al ple ha assistit el conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha volgut agrair la tasca de Ballesta com a delegat d'Interior a Girona i s'ha mostrat convençut que serà un alcalde "pròxim" que sempre estarà "allà on hi hagi un problema". Des del 2011, Ballesta ha estat delegat d'Interior a Girona, un càrrec que mantindrà fins que sigui nomenat el seu substitut.