Albert Ballesta va ser investit ahir alcalde de Girona enmig de fortes crítiques de l'oposició, que va lamentar el procés que s'ha seguit per designar el número 19 de la candidatura de CiU com a nou batlle de la ciutat. Ballesta va comprometre's a ser «l'alcalde de la quotidianitat», però l'oposició li va retreure que està poc legitimitat i que l'equip de govern ha quedat molt debilitat. De fet, tots els partits, excepte el PP -que es va votar a si mateix-, van fer un vot nul on hi havia escrit «Girona vol democràcia».

El nou alcalde, que no va voler respondre a les acusacions de l'oposició, va entendre la «perplexitat» que ha causat la seva designació, però ho va atribuir a la «situació extraordinària, imprevista i imprevisible» que s'ha generat amb el nomenament de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Ballesta va deixar clar que, sota el seu mandat, Girona continuarà amb un «ferm compromís» amb el futur nacional, i que estarà al costat del Parlament de Catalunya i del seu president. També va assegurar que una de les seves principals prioritats serà el foment de l'ocupació i l'activitat econòmica, i que dedicarà seriosos esforços a qüestions com l'habitatge, la pobresa energètica o la pobresa infantil, entre altres. «Aquestes actuacions, que són vitals i bàsiques, no han d'estar renyides amb d'altres, com les que s'han fet per posar Girona de moda», va afirmar.

Ballesta va reiterar que té la «mà estesa» per a l'oposició, però tots els partits, sense excepció, van qüestionar la seva legitimitat i van lamentar el procés que s'ha seguit per nomenar-lo. A més, van reconèixer la tasca dels actuals regidors de govern i molt especialment d'Isabel Muradàs, primera tinenta d'alcalde i fins ara alcaldessa en funcions. Significatiu va ser el fet que el portaveu de CiU, Carles Ribas, no intervingués en nom del grup municipal.

La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, va assegurar que les coses «no s'han fet bé» i «no han agradat», ni a ells ni a la ciutadania. «Quan la gent no entén el que fan els polítics, només aconseguim que creixi la distància entre la política i la gent, i això no ens ho podem permetre de cap manera», va lamentar. Roca va explicar que, en «condicions normals», els republicans no haurien estat reacis a votar favorablement el substitut de Puigdemont, però després de la maniobra de CiU no ho van voler fer.

Des de la CUP, Laia Pèlach va assegurar que el procés per designar el batlle «ha fet un flac favor a la demòcracia i la institució», ja que han primat «els interessos de partit per sobre els de ciutat». Pèlach va advertir Ballesta que «comença amb mal peu», ja que la ciutadania qüestiona a seva legitimitat i el seu equip de govern ha quedat «menyspreat», «dèbil» i «mancat de cohesió». També va lamentar la manca de dedicació de Puigdemont a la ciutat, tot dient que ha estat «incapaç de portar una proposta a la comissió d'alcaldia en els vuit darrers mesos», i va advertir que la CUP serà «estricta» fiscalitzant la tasca de govern.

La cap de files del PSC, Sílvia Paneque, va qüestionar l'elecció de Ballesta en considerar que no té més experiència ni coneixements que els actuals regidors. Paneque va qualificar la decisió d'«inadequada, poc legítima i una falta de respecte a la institució i a l'estil gironí de fer política» que CiU posava com a exemple fa pocs dies. També lamenta que ja s'hagi dit que serà un «alcalde de transició», perquè Girona necessitava «un govern sòlid amb un lideratge clar, de futur i valent».

La representant de C's, Míriam Pujola, va lamentar que l'elecció de Ballesta sigui «un caprici de Puigdemont», a qui va acusar de tenir «una capacitat de ruptura extraordinària». «Els sento molts cops parlar de democràcia, però a veure si l'apliquen al seu propi partit», va demanar a CiU. «Tenim un alcalde que no era regidor ni se l'esperava, perquè els ciutadans, el passat 24 de maig, van decidir que no fos regidor», va lamentar.

Finalment, la portaveu del PP, Concepció Veray, va advertir que el nou alcalde arriba «molt tocat i caducat», ja que el seu propi partit ha dit que té «data de caducitat». «Girona es mereixia un alcalde fort, reforçat i amb projecció», va lamentar. També va criticar el «frau democràtic» que ha suposat l'elecció del número 19: «Vostès no han cuidat les formes ni la coherència, que són molt importants», va advertir. També va criticar que Ballesta vulgui seguir «l'obsessió independentista» de Puigdemont.