Fra Artemio Vítores no és un monjo típic. És el monjo franciscà custodi de Terra Santa, però tot i portar més de 45 anys establert a Jerusalem, on rep els pelegrins, té compte de Facebook i i li agrada dirigir-se al públic de les seves xerrades a peu dret amb un micròfon inhalàmbric. Més o menys com un d'aquests coach que entre bromes intenten potenciar el creixement emocional de qui els escolta.

Potser escoltar Artemio Vitores també ajuda al creixement interior, i això explicaria l'atenció amb què un auditori Irla totalment ple seguia ahir al vespre a seva xerrada, la xerrada d'algú que tot i viure des de 1970 en una terra origen de conflictes, tot i saber que les creuades hi van anar amb la força de les armes, va assegurar ahir que "es pot construir el món cristià no amb la violència sinó amb el servei, amb l'amor i amb la pau". El títol de la conferència era "Nuestra presencia Franciscana en la custodia de Tierra Santa, desde siglos y en la situación actual".

Artemio Vítores, vestit amb el senzill hàbit franciscà -però impecable, perfectament net i planxat- va instar així mateix els oients de la seva xerrada i per extensió als cristians en general a peregrinar a Terra Santa. "Anar a Terra Santa és fonamental perquè els cristians allà són necessaris com la meva mare em necessita a mi i la vostra us necessita a vosaltres", va ressaltar el religiós, d'origen palentí.

"Els Sants Llocs no són únicament pedres, vestigis del passat", va manifestar. "Abans que res, són les petjades del pas de Déu per aquest món, pedres preciosíssimes que han escoltat la veu i que han begut la sang del Senyor", va afegir. La missió dels franciscans allà és, per tant, "vivificar aquestes pedres, fer que parlin al cor i a la ment de tots, que siguin pedres estimades, perquè són testimonis de Crist.

Vuit segles ininterromputs

La Custòdia Franciscana porta vuit segles de presència ininterrompuda a Terra Santa. Els frares han sofert martiris i persecucions, guerres i intifades, però sempre han continuat allà, al costat del seu poble. La Custòdia cuida actualment la memòria i la vida de 74 sants llocs, exerceix el ministeri en 34 parròquies i assisteix a 19 temples més. Dirigeix 15 escoles amb prop de 7.000 alumnes i uns 500 professors.