«Mai de la vida m´hagués imaginat que s´aixecaria aquest rebombori. Jo n´hagués fet prou amb què abaixessin el volum de les campanes». Així s´explicava ahir Alba Puig, una de les propietàries de l´hotel Històric, establiment que, amb les seves queixes, ha aconseguit que les campanes de la Catedral deixin de sonar durant la nit. Puig lamenta que molts veïns del Barri Vell li han girat l´esquena i diu que fins i tot han rebut correus electrònics amb insults.

Ells, assegura, n´haurien fet amb prou amb què baixessin els decibels de les campanes, i diu que ha estat el Bisbat qui ha preferit silenciar del tot les campanes en lloc d´abaixar-ne el volum. Des del Bisbat, tanmateix, recorden que els campanes no tenen volum i que el seu so natural no es pot modular. «Els decibels són els que són, si es volguessin abaixar caldria canviar les campanes o fer una nova estructura, i llavors la Catedral perdia la seva essència», indiquen.

Puig explica que portaven divuit anys queixant-se del so de les campanes durant la nit, primer al Bisbat i després directament a l´Ajuntament. «Quan vam obrir, primer uns apartaments i després l´hotel, no vam pensar en les campanes, perquè ja teníem prou coses per preocupar-nos», admet. Segons indica, però, el fet que alguns visitants es comencessin a queixar va fer que decidissin demanar a l´administració que prengués mesura. Per això, diu que primer es van dirigir al Bisbat, i com que aquest no va fer cas de les seves peticions, van dirigir-se a l´Ajuntament. «L´alcalde Puigdemont i ara Ballesta han tingut una actitud 10», assenyala.

Segons Puig, el seu objectiu no era que les campanes deixessin de sonar, sinó que se´n reduís el volum. Tot i això, es mostra molt sorpresa -i angoixada- pel rebombori que s´ha aixecat. «Les campanes van deixar de sonar el dia 6 de gener i ningú se n´ha adonat fins aquesta setmana, quan ha sortit als diaris», subratlla. En aquest sentit, se sent atacada pel fet de no ser del Barri Vell «de tota la vida» -la seva família ve de Taialà- i lamenta que alguns veïns li hagin fet comentaris amb mal to o directament li hagin retirat la paraula. De cares a l´assemblea que ha organitzat l´associació de veïns del Barri Vell el dimecres vinent, on plantejaran quines mesures s´han de prendre per tal de restablir el so de les campanes a la nit, creu que «si aquests veïns tant volen el so de les campanes, poden fer una col·lecta per ajudar el Bisbat a rebaixar-ne els decibels». Des del Bisbat, tanmateix, recorden que el so de les campanes és el que és i no es pot regular.

«Una reacció exagerada»

Puig creu que tot plegat ha sortit de mare. «Hem rebut correus electrònics i trucades insultant-nos», lamenta. «Nosaltres no volíem que traiessin les campanes, sinó només que les regulessin a la nit per ajustar-se a la normativa i per això creiem que la reacció de la gent ha estat exagerada», assenyala, tot afegint que, després de tot el que han hagut de sentir aquests dies, ella i la seva família se senten «gironins de segona o de tercera». «Si les campanes deixessin de sonar durant el dia, som els primers que ens queixaríemperò a la nit no creiem que sigui necessari escoltar-les», conclou.