La decisió de l'Ajuntament de Girona de fer emmudir les campanes de la Catedral entre mitjanit i les set del matí per les queixes d'un hotel ha caigut com un gerro d'aigua freda entre els veïns del barri. Els més veterans, sobretot, que han passat tota la vida convivint amb les campanes, han aixecat la veu per mostrar la seva indignació. Aquests dies no es parla de res més al Barri Vell, i dimecres que ve l'associació de veïns concretarà les accions a prendre en una assemblea extraordinària que es preveu més concorreguda que mai.

"He viscut aquí gairebé tota la vida i m'encanta que toquin. Per tant, em sembla molt malament que s'hagin tret i més encara per una qüestió turística. Els turistes han de saber on van i quines són les particularitats del lloc que visiten", assenyala Antoni Franquet, veí de Sant Pere de Galligants. Franquet confessa que no s'esperava una decisió d'aquest tipus a la ciutat de Girona, però confia que si hi ha prou unió ciutadana, s'aconseguirà tirar enrere la decisió.

El mateix opina Albina Varés, veïna del carrer dels Alemanys, que considera que les campanes i el seu so "són patrimoni de tots els ciutadans". Per a ella, el repic de les campanes és "música, i considera "molt greu" que l'Ajuntament hagi pres la decisió sense consultar-ho abans amb la ciutadania. "Em sembla molt bé que l'hotel tingui els seus interessos, però per una sola persona no es pot prendre una decisió sense el consens de tot el veïnatge", assenyala.

Montserrat Masó, veïna de la pujada de Sant Feliu, a tocar de la Catedral, és ben directa: "És un desastre". Masó assegura que troba molt a faltar les campanes i que fins i tot li costa dormir sense elles, perquè hi estava més que acostumada. "Al Barri Vell acceptem alguns inconvenients, com per exemple no poder aparcar o tenir pilones a tots els carrers, però sentir les campanes era una cosa bona que teníem i ara ens l'han tret", lamenta. Tot i això, confia que el nou alcalde, Albert Ballesta (CiU), s'ho "repensarà" i es farà enrere per poder recuperar un dels sons més tradicionals del barri a la nit.

Entre els més joves, la defensa de les campanes no és tan acèrrima, però molts opinen que no calia prendre una decisió tan dràstica, sinó que es podia haver optat per solucions intermèdies, com ara reduir la freqüència o el volum de les campanes. "A mi no em molestaven, però entenc que a algú altre sí. Per això, crec que s'hauria d'haver arribat a una solució intermèdia, perquè al cap i a la fi la Catedral i les seves campanes són una icona de la ciutat i formen part de la cultura d'aquí", considera Guillem Adarve, que viu a Pedret. Ada Caldentey, veïna d'aquest mateix barri però que ha viscut en altres indrets del Barri Vell, creu que fer emmudir les campanes a la nit és una decisió "exagerada". En la seva opinió, els turistes que visiten una ciutat com Girona s'han de poder impregnar de la seva essència, i sense les campanes nocturnes de la Catedral es perd part de la mateixa.

De tota manera, hi ha veïns que estan satisfets amb la decisió, tot i que els molesta una mica que s'hagi pres quan ho ha demanat un hotel i no en altres ocasions que ho han sol·licitat particulars. "A mi em sembla bé, però no pels turistes sinó pels veïns, que és una mica tortura", assenyala Laia Santaeulàlia, que assegura que li costa agafar el son a causa de les campanes. El mateix opina Gerard Juanes: "No és mala idea, tot i que és una llàstima que hagin fet cas a les queixes d'un hotel i no a totes les peticions que havien fet alguns veïns anteriorment", lamenta.