El debat per aconseguir uns preus «dignes» en l'enterrament dels morts a Girona segueix cuejant. La CUP recollirà firmes per tal d'aconseguir que el ple de Girona torni a debatre la participació de l'Ajuntament en la prestació dels serveis funeraris. Mentrestant ERC-MES aposta per la creació d'un tanatori públic que doni servei a l'àrea urbana de Girona en competència amb el sector privat.

La regidora Laia Pèlach exposa que el seu model seria la municipalització però són conscients que estan en minoria i que el debat hauria de girar entorn a trobar alguna fórmula que fes que l'Ajuntament participés activament en el servei per aconseguir un preu «assequible» i de qualitat». Lluc Salellas, ha indicat que, malgrat,que la moció que van presentar havia perdut en vots en el darrer ple, es tracta d'un tema molt «trascendental» com per mantenir la mobilització.

La CUP vol aprofitar una eina del reglament de Participança que consisteix en recollir un 1% de les firmes dels residents a Girona majors de 16 anys. Serien menys de mil signatures. A continuació una comissió municipal avaluaria la petició i revisaries les firmes i s'encarregaria que la iniciativa anés al ple municipal. La CUP, a més, també recollirà firmes a través de la plataforma Change.org. També recollirà queixes de veïns que hagin hagut d'utilitzar els serveis funeraris a través del mail girona@cup.cat.

Per la seva part, Esquerra també considera que hi ha d'haver canvis en el servei funerari. En el darrer ple, el regidor Pere Albertí, va lamentar que moltes persones es vegin «obligades a endeutar-se» i va assegurar compartir la demanda «real» de la CUP: «que els preus siguin més reduïts». Ara, ERC-MES va més enllà i avui ha fet una proposta que consideren «oberta, a discutir i en cap cas definitiva». Maria Mercè Roca, portaveu del grup, ha estat l´encarregada de defensar la proposta de creació d´un «tanatori públic que doni servei a l´àrea urbana de Girona». Roca creu que la mancomunació del servei entre diferents municipis permetria «repartir costos» i fer el projecte viable econòmicament.

Es tractaria d´un tanatori «amb un catàleg de serveis bàsics, sense incineradora i a preus baixos». Aquest hauria de «competir en un règim de lliure concurrència amb el sector privat», que és el que fixa la Llei. «L´objectiu és que hi hagi la possibilitat de celebrar enterraments a preus molt més assequibles», ha explicat Roca. «L´administració té el deure d´intervenir en el mercat quan aquest no assegura l´accés de tots els ciutadans a un servei bàsic per raons de capacitat econòmica», ha conclòs.