L'Ajuntament de Girona sancionarà el Vol Gastronòmic amb 6.215 euros per haver ocupat la via pública durant tres mesos més del que permetia la seva autorització. Aquest espai gastronòmic es va instal·lar al carrer Santa Clara, a tocar del Pont de Pedra, el juliol de 2014, i tenia permís per quedar-s'hi durant un any, és a dir, fins al 30 de juny de 2015. L'èxit del projecte, però, no va ser l'esperat, i els seus propietaris van demanar una pròrroga d'un any més. L'Ajuntament no els la va concedir, però tot i això l'empresa va mantenir l'estructura muntada -tot i que ja no funcionava- durant tres mesos més, i no la va retirar fins a finals de setembre.

El consistori ha sancionat l'empresa responsable del Vol per una falta «molt greu», que consisteix en haver ocupat la via pública durant tres mesos més del que l'autorització permetia. Segons ha explicat la regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas (CiU), l'Ajuntament ja ha aprovat el plec de càrrecs que se li imputen, que bàsicament és haver incomplert les condicions de l'autorització i ocupar l'espai públic durant més temps del que se'ls permetia. En canvi, l'informe de l'arquitecte municipal determina que, un cop retirada la instal·lació, l'empresa va deixar la via pública ben reparada i en perfectes condicions. Així doncs, per aquest concepte no se'ls ha imputat cap sanció.

El Vol Gastronòmic es va presentar l'any 2014 com un espai gastronòmic pioner a la ciutat de Girona, tant per la seva infraestructura -que consistia en una plataforma voladissa sobre l'Onyar- com pel seu funcionament, ja que la proposta era que cada dia hi cuinés un cuiner diferent i poder promocionar així la gastronomia gironina. Inicialment estava pensat perquè divuit comensals compartissin taula, a un preu de 65 euros el menú, i poguessin interactuar amb el cuiner, que els explicaria el procés d'elaboració dels plats. L'objectiu dels seus promotors, i així ho van vendre en els seus inicis, era que el Vol estigués a Girona durant un any i després es traslladés a altres ciutats, tant d'Espanya com de la resta del món.

Les crítiques, però, no es van fer esperar. A banda de l'elevat preu del menú, alguns partits, especialment la CUP i el PSC, van criticar que l'Ajuntament hagués permès instal·lar aquesta plataforma sense un informe previ de patrimoni i que se li cobrés un taxa de bar-xurreria i no de restaurant. Des del consistori, però, es va argumentar que es tractava d'una instal·lació temporal per només un any i que de fet no es cuinava en aquest espai, sinó que el menjar s'elaborava en altres restaurants i al Vol només es feia el preparat final i se servia.

Disminució de les reserves

Malgrat que el projecte va arrencar amb força, poc a poc va anar perdent pistonada. Al cap d'uns mesos, el nombre de reserves va anar disminuint i, malgrat que els seus promotors van intentar reactivar-lo amb noves iniciatives, com per exemple vermuts al migdia, el Vol va anar de capa caiguda. De fet, no van aconseguir que cap altra ciutat s'interessés per acollir-lo i els últims mesos els va passar més tancat que obert. Quan va arribar el moment de desmuntar-lo, el juliol de 2015, l'empresa va demanar una pròrroga a l'Ajuntament, però aquest no els la va concedir. Tot i això, els seus responsables van mantenir la infraestructura al Pont de Pedra durant dos mesos més sense autorització i sense pagar cap taxa. Això va tornar a aixecar la indignació de l'oposició, i la CUP fins i tot va precintar l'espai per denunciar-ho. L'estructura no va ser retirada definitivament fins a finals de setembre.