Un dia més. Tot apuntava que la passada nit seria la primera del retorn del toc de les campanes de la Catedral, però l'alcalde, Albert Ballesta, no va signar ahir el decret que anul·la l'anterior requeriment de silenciar les campanes. El document que ha de servir per requerir al Bisbat que ja pot tornar a fer tocar les campanes no va arribar a alcaldia durant tot el dia d'ahir. L'argument és que els serveis jurídics estan revisant que tot sigui correcte i no hi hagi cap serrell per polir.

L'alcalde, Albert Ballesta, que dimarts va explicar que preveia signar el decret el dimecres al matí, va restar importància a aquest petit retard i va explicar que esperava trobar el document ja sobre la taula demà al matí (avui per al lector).

Sigui com sigui, el Capítol de la Catedral i el Bisbat estan molt contents del fet que, fruit de la reunió entre l'equip de govern i els veïns i de l'assemblea de l'Associació de Veïns del Barri Vell, s'hagi decidit que pot tornar el repic a les nits. Fonts del Bisbat van mostrar ahir « la plena satisfacció perquè tornem a la situació de normalitat que sempre hem desitjat». La mateixa font va assenyalar que la institució celebra que «s'hagi trobat una solució que protegeix legalment el so de les campanes».

Aquesta protecció legal rau en la llei de culte de l'any 2009 i el seu desplegament per mitjà d'un reglament l'any següent. Allà s'hi llegeix:?«Queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes en els centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment». Anteriorment, l'equip de govern, aleshores dirigit per l'ara President de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia suggerit al Capítol de la Catedral el silenci de les campanes de nit en aplicació de la llei de protecció acústica del 2002, on s'assenyala que «els centres de culte han de complir amb les disposicions de la legislació de protecció contra la contaminació acústica. Les limitacions acústiques dels centres de culte es regulen per reglament». No ha estat fins iniciada la polèmica entre els veïns, l'hotel, el Bisbat i l'Ajuntament, que ha aflorat aquesta llei de culte.

Reprogramació de 5 minuts

El dia que el Bisbat rebi la notificació de l'Ajuntament de Girona, el so de les campanes tornarà aquella mateixa nit ja que tan sols cal fer una reprogramació del sistema. Es tracta d'una actuació que no comporta ni cinc minuts de feina.

Tot plegat va arrencar a principis d'aquest any quan Puigdemont va signar un decret per requerir el silenci de les campanes des de la mitjanit fins a les set del matí, perquè el so era massa estrident i no complia l'ordenança municipal de sorolls. Hi havia la queixa de l'Hotel Històric que assegurava, des de fa anys, que els clients li marxaven. Ningú va dir res fins que la decisió va aparèixer als mitjans. Aleshores, l'Associació de Veïns del Barri Vell va iniciar una protesta per reivindicar el so nocturn, que deien que trobaven a faltar i que era un «signe d'identitat de la ciutat».