La decisió inicial de l'Ajuntament de Girona per demanar al Capítol de la Catedral que aturés el toc de les campanes a la nit es va basar en dos informes acústics fets per l'àrea de Sostenibilitat i també per un informe del Síndic de Greuges i a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els dos informes acústics van donar quasi els mateixos resultats, tot i que es van fer amb molts mesos de diferència, com consta als documents als qual ha tingut accés Diari de Girona per fonts municipals.

Un es va redactar el 4 de juliol del 2014 i va concloure que l'afectació del soroll de les campanes a l'habitació de l'hotel Històric, que és l'establiment denunciant, superava els límits normatius en 14 decibels. El segon informe es va firmar el 19 de maig del 2015 i el so superava el límit en dotze decibels. Les mesures es van fer durant diversos dies i hores, dins d'una habitació, amb l'aparell a dos metres de la finestra, tenint en compte que les campanes estan a uns cent metres de l'hotel. Es van fer controls i avaluacions tant en les hores en punt, com en els quarts.

Pel mig, el Capítol del Bisbat va decidir suprimir les repeticions dels toc de campanes a les hores en punt, en horari nocturn, que es feien dos minuts després del primer. També es va fer un primer requeriment al Capítol. Els amos de l'hotel feia anys que es queixaven que els clients marxaven molestos perquè el soroll no els deixava dormir. Però la queixa que va generar tot el seguit d'informes va entrar al registre de l'Ajuntament l'11 de juny de 2014.

Va haver-hi diferents opcions sobre l'horari concret per emmudir les campanes. Des de les deu del vespre a les vuit del matí, però també des de la una de la matinada fins a les sis del matí. Al final es va arribar al consens d'iniciar el silenci a les dotze de la mitjanit i reemprendre el so a les set del matí.

El Síndic, element clau

Aquella primera decisió del l'Ajuntament també va tenir en compte un informe del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, arran d'un conflicte a Olesa de Bonesvalls, a l'Alt Penedès. En el text, el Síndic assegurava que «no és cert que el Govern hagi declarat patrimoni cultural immaterial el toc de les campanes». També que el «reglament de la llei de centres de culte no pot excloure el soroll provocat per les campanes» en allò establert a la llei de protecció acústica. Un altre document utilitzat és una sentència del TSJC del 2011 que va donar la raó a l'amo d'un castell turístic al municipi de Sant Mori.

Ara que l'Ajuntament ha demanat al Bisbat que es prengui el toc de les campanes, hi ha veus dins de l'Ajuntament que temen que l'hotel pugui emprendre accions legals amb tota aquesta documentació i que la resolució judicial, acabi essent més perjudicial que la decisió inicial.