Perdre la vergonya a parlar en català en públic, guanyar habilitats comunicatives i reforçar el treball en grup i la sensibilització intercultural. Més de 100 alumnes de secundària de Salt i Girona de 17 nacionalitats diferents participen al projecte 'Arrelarreu'. Els estudiants de les aules d'acollida busquen contes tradicionals dels seus països d'origen. Hi ha, per exemple, contes del Marroc, de l'Argentina o del Senegal. Després, amb l'ajuda d'un voluntari vinculat a l'escola de teatre El Galliner, preparen una representació del conte, en català. Aquestes petits muntatges de teatre es porten després a les hores del conte de les biblioteques de les dues poblacions i també a escoles de l'entorn.

El projecte va començar a Badalona i, després de veure els bons resultats que ha tingut, Òmnium Cultural Gironès ha decidit importar-la a Salt (Gironès) i Girona. Alumnes de secundària de 17 nacionalitats diferents expliquen de manera teatralitzada i en català contes populars dels seus països d'origen. El president d'Òmnium Gironès, Sergi Font, ha explicat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és promoure la cohesió social, la interculturalitat i l'ús del català. "Que perdin la vergonya a parlar català en públic", ha detallat.

'Arrelarreu' compta aquest curs amb la participació de nou instituts, set a Girona i dos a Salt, i hi participen més de 100 alumnes d'entre 12 i 20 anys. Tots són estudiants que fa poc que han arribat al sistema escolar del país i guanyen competències lingüístiques a aules d'acollida. "És un projecte molt adaptat a la forma de funcionar d'aquest recurs i al currículum que proposem", ha afirmat el responsable dels serveis educatius i formació permanent dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Pere Costa.

Hi ha contes de països com el Marroc, l'Argentina o el Senegal. Un cop escollit el conte, el grup d'alumnes treballa en la representació teatral de la mà d'un voluntari vinculat a l'escola de teatre El Galliner. El director, Quim Noguera, ha explicat que és una idea que ha engrescat molts exalumnes d'estudis sobre com explicar contes o com ensenyar teatre.

Els alumnes teatralitzaran els seus contes a les biblioteques municipals de Girona i Salt entre el 23 de febrer i el 10 de març en onze sessions adreçades a les famílies i infants de totes les edats. En paral·lel, els alumnes també explicaran els contes als centres educatius més propers als seus instituts, implicant prop de vint escoles de Girona i Salt.

L'acompanyament i suport en la teatralització dels alumnes el duen a terme vuit voluntaris, la major part alumnes del Centre de formació teatral El Galliner, que han anat als instituts per orientar els alumnes a l'hora de representar el conte.

Els objectius de l'Arrelarreu són reforçar l'expressió oral i escrita a més de les pròpies tècniques d'expressió no verbal, potenciant així la pròpia estima; acostar la literatura a través de l'anàlisi dels contes i millorar el vincle amb la biblioteca, i reforçar l'educació comunitària a través de l'explicació als diferents centres de primària.

El projecte potencia l'accés a la llengua catalana com a llengua comuna dins un marc plurilingüe de respecte per totes les llengües d'origen, amb incidència especial en la pràctica de la llengua catalana com a pròpia del país d'acollida. A més, ha explicat Font, promou la construcció d'un sentit de ciutadania capaç de donar, davant el fenomen de la immigració, una resposta respectuosa amb els valors bàsics de la democràcia i el respecte pels Drets Humans.

El projecte, impulsat per Òmnium, rep suport del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, l'Ajuntament de Salt i El Galliner.