L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, ha arribat a un acord amb C's i PPC, tal i com va avançar aquest diari, per aprovar el cartipàs municipal i el sou d'alcalde.

El nou alcalde de Girona, Albert Ballesta (CiU), ha pactat l'aprovació del cartipàs municipal amb Ciutadans i PP davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb ERC, la seva primera opció.

CiU ha justificat el seu pacte amb C's i el PP en la necessitat de desbloquejar la situació del consistori des de la marxa de Carles Puigdemont per assumir la presidència de la Generalitat de Catalunya.

El nomenament de Ballesta ja va resultar polèmic perquè ocupava el número 19 de la candidatura i no havia resultat elegit regidor, encara que va assegurar sentir-se legitimat per assumir el càrrec i que ell i Puigdemont havien convingut la idoneïtat que assumís el relleu a l'alcaldia.

El regidor i portaveu convergent a Girona, Carles Ribas, ha lamentat avui la posició contrària al nou cartipàs d'ERC, partit al qual han invitat a formar part del govern municipal en tres ocasions, per considerar que seria un pacte més natural en el marc del procés sobiranista a Catalunya.

Ribas creu que l'acord amb PP i Ciutadans forma part de la "gestió municipal" i ha subratllat que el seu partit està sempre obert a entendre's amb tots els altres per a assumptes puntuals.

La necessitat que l'ajuntament arrenqui definitivament sota el mandat de Ballesta ha forçat el pacte de CiU amb PP i Ciutadans, encara que Carles Ribas insisteix que la ciutat ha de mantenir-se com a "referent del sentiment independentista".

El cartipàs havia d'aprovar-se en el ple que es va convocar la setmana passada, però la falta d'acords va obligar el govern convergent en minoria a la seva suspensió.

Ara, CiU anirà de la mà de PP i Ciutadans, encara que Carles Ribas admet que la "parella de ball" que li agradaria tenir respon a les sigles d'ERC.

El sou d'Albert Ballesta ha estat un dels motius de distanciament entre convergents i republicans, ja que els primers pretenien situar-lo en 75.000 euros bruts a l'any, mentre que els segons reclamen la seva reducció a 68.000.

ERC pretenia també que CiU passés de comptar amb vuit assessors durant l'etapa de Puigdemont a quatre, mentre que Ciutadans accepta un sou de 73.000 euros per a Ballesta i respecta les places d'assessors convergents, establertes actualment en set.

La portaveu de Ciutadans, Miriam Pujola, ha explicat que els pactes de la seva formació responen sempre al "projecte de ciutat" i ha puntualitzat que ningú des de la directiva del partit ha condicionat el posicionament a Girona.

La regidora pel PP Concepció Veray també accepta els set càrrecs de confiança convergents actuals i el sou de 73.000 euros per a Albert Ballesta, ja que la seva arribada a l'alcaldia ha suposat la marxa del gerent, que cobrava aquest sou.

Tant Veray com Pujola han justificat en tot cas el seu suport en la necessitat que l'ajuntament comenci a treballar i en la necessitat que el govern de CiU "deixi de fer el ridícul", segons ha assenyalat la portaveu de C's.

Mentrestant, la CUP ha ampliat als nous càrrecs de confiança el recurs que va presentar l'any passat contra el seu nomenament, per considerar que realitzen tasques directives.

El judici sobre aquesta qüestió, previst per al pròxim 5 d'abril, veu així com creix el nombre de noms, mentre que la formació independentista aporta també com a nova documentació un informe del secretari municipal que qüestiona la idoneïtat d'aquestes contractacions.

La portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Girona, Laia Pèlach, precisa que "aquests llocs de treball, per les seves característiques, no poden cobrir-se amb personal eventual, perquè realitzen funcions clarament directives".

Aquesta formació recorda en una nota que "l'eliminació de càrrecs nomenats a dit per part de l'equip de govern és una demanda històrica" i afegeix que ha estat "un dels principals motius de divergència amb CiU per buscar punts d'acord en qüestions com el cartipàs".